Jak bezpečně cestovat autem se svým psím miláčkem? Při porušení předpisů může jít i o život

1. května 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Jak se říká, Češi jsou národem pejskařů. Potvrzují to i výsledky průzkumu agentury Nielsen Admosphere z roku 2019, podle kterých má psa ve své domácnosti až 40 % Čechů. Pro své mazlíčky bychom udělali téměř cokoli a ročně za ně utratíme nemalé peníze. Když ale přijde na přepravu, mnoho z nás stále netuší, jaká jsou vlastně rizika a jak psa nejlépe ochránit. Při nedodržení předpisů přitom hrozí vysoké pokuty.

Každý, kdo nedodrží předpisy pro přepravu psů, riskuje své i mazlíčkovo zdraví a v těch nejhorších případech i život. Pokud ho ale přistihne policejní hlídka, může se také pořádně plácnout přes kapsu. Za nepřipoutaného psa může policie řidiči udělit pokutu až dva tisíce korun. Nedodržení předpisů může být ale v extrémních případech vyhodnoceno jako týrání zvířat a majitel by tak mohl zaplatit až 200 tisíc korun nebo čelit obvinění z trestného činu.

Malá zvířata patří do přepravky

Zákon nepředepisuje konkrétní způsob, jakým by zvíře mělo být v autě zajištěno. Malá zvířata se ale obecně doporučuje zavřít do přepravky. Tu pak můžete bezpečně uložit buď do kufru, připoutat na sedačce, nebo položit na zem. Přepravka se nesmí hýbat, musí mít správnou cirkulaci vzduchu a zvíře v ní nesmí být na kluzkém povrchu. Zvíře také musí mít dost prostoru k tomu, aby si mohlo pohodlně lehnout.

Střední psy připoutat na sedačce

Větší zvířata je možné převážet i vzadu na sedačce, musí být ale připoutána. Majitelům k tomu pomůže speciální postroj. Ty se prodávají v několika variantách: jedna z nich se připíná na karabinu do zámku bezpečnostního pásu, druhá se kolem pásu obepne.

Nejbezpečnější je přepravní box. I ten ale musí splňovat určité náležitosti. Foto: Shutterstock

Velké psy vozte v kufru

Zvířata, která není možné uzavřít do přepravky ani připoutat na sedačce, můžete přepravovat v kufru. I v tomhle případě ale existují určitá pravidla. Kufr musí být od prostoru pro cestující oddělený speciální mříží nebo sítí. Síť je ale podstatně méně bezpečná. Nejbezpečnějším řešením pro přepravu v kufru je hliníkový cestovní box.

Rizika

Řada lidí předpisy nedodržuje a své mazlíčky přepravuje v autě na volno. Tím ale hodně riskují. V případě nehody totiž zvíře může vážně zranit nejen sebe, ale i lidské členy posádky. A v těch nejhorších případech může jít dokonce i o život.

Jak bezpečně cestovat s vaším psím miláčkem Vám přináší projekt společnosti Active Radio Bezpečně na cestě, www.bezpecnenaceste.cz. Realizace projektu je financována z prostředků Fondu zábrany škod a to podle pravidel uveřejněných na stránkách www.fondzabranyskod.cz.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme