Jak snadno zjistit, jestli je vaše rouška efektivní? Jednoduchý test vám to ukáže

4. srpna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Na některých místech ještě stále platí povinnost nosit roušku a na dalších hrozí, že bude brzy opět zavedena. Jak ale poznat, která rouška či ústenka skutečně plní svou funkci? Existuje na to jednoduchý test. Zvládnete ho v pohodlí domova za pár vteřin. 

Nošení roušek a ústenek se zdaleka ne u každého setkává s povděkem. Někteří lidé jsou přesvědčení, že tyto ochranné pomůcky k ničemu nejsou a nepohodlí, které způsobují, je proto úplně zbytečné. Další skupina obyvatel jako by naopak věřila, že rouška sama o sobě je spolehlivě ochrání a oni už se dál nemusí o nic starat.

Ne každý má přitom skutečnou hygienickou roušku. V době nedostatku lidé na ulicích nosili nejrůznější šály, šátky, návleky či ručně šité ústenky z nejrůznějších materiálů. Jak je to ale vlastně doopravdy? Které roušky svou funkci plní, a kdy je jejich používání opravdu zbytečné?

Profesor z Portsmouthské univerzity Simon Kolstoe zveřejnil na webu The Conversation návod na jednoduchý test, který zvládne opravdu každý.

V čem spočívá? Stačí si doma zapálit svíčku a nasadit si svou roušku. Pokud svíčku v roušce sfouknete nebo pohnete s plamenem, propouští látka příliš mnoho vzduchu. Pokud jste si proto plánovali domácí výrobu nové ústenky, vyzkoušejte si předem různé druhy materiálu. Ten, přes který s plamínkem pohnete nejméně, je ten nejlepší.

Životní styl - další články

Doporučujeme