Jak vybrat dítěti kroužek? Poradíme vám!

2. září 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Začal školní rok a do lavic usedlo přes 900 tisíc školáků. Prvňáčků nastoupilo v tomto roce přes 100 tisíc, jde o velmi silný ročník.

Co by sis chtěl vyzkoušet

..nebo „co tě baví?“ Takové otázky by měly předcházet přihlášce dítěte do zájmového kroužku, doporučují psychologové i učitelé. Výběr kroužku by měl vycházet z dialogu mezi rodiči a jejich ratolestmi. „Rodiče dělají často chybu v tom, že si své sny plní na dítěti a přihlásí ho na svůj vysněný sport,“ řekla Frekvenci 1  pražská dětská psycholožka Alena Vávrová. 

Sledujte své dítě

Každý milující rodič, který své dítě vnímá, naslouchá mu a sleduje ho v jakékoli činnosti lehce rozpozná, na co je dítko talent, anebo co by ho mohlo bavit. „Doporučuji sledovat přirozené nadšení dítěte, které vzniká v kontaktu s nějakou činností a podle toho vybírat mimoškolní aktivity,“ dodává psycholožka Vávrová.

Velkou váhu mají kamarádi

Je těžké rozpoznat, kdy dítěti kroužek nesedí, není to jeho šálek kávy, a kdy je za tím jen lenost. Často v takových případech poradí lektor. V každém případě psychologové doporučují dokončit docházku do zájmového kroužku aspoň  v prvním pololetí.

Nejlepším řešením jak školáčka udržet v kroužku je, když tam dochází s kamarádem. Dítě totiž může snadno odradit neznámý kolektiv. 

Pozor na šikanu

Pokud se školák vyhýbá kolektivu, nic ho nebaví, nezajímá se o dění kolem něj, je čas vyhledat pomoc odborníka.  Často se za tím skrývá šikana mezi dětmi.

deti krouzkydeti

Životní styl - další články

Doporučujeme