Jaroslav Dušek: Nejdůležitější je uvědomit si vlastní tvořivou sílu. Představit si něco příjemného

26. května 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Jaroslav Dušek, foto: Frekvence 1

Herec a vypravěč Jaroslav Dušek přijal pozvání do studia Frekvence 1. Před velkými festivaly dává přednost klidnějším akcím, kde na programu plynou věci postupně. Důležité podle něho je zaměřit se na vnitřní tvořivé síly a budování harmonie.

Koncentrovanější zážitek a klidnější energie

Nyní začíná sezóna letních festivalů, tak logicky první dotazy v rámci rozhovoru pro Frekvenci 1 na Jaroslava Duška se ubíraly tímto směrem. Herec prozradil moderátorům Lubce Ponížilové a Míroví Michálkovi, že obecně festivaly nevyhledává kvůli jejich nešvaru plánovat příliš věcí najednou, kdy v jeden okamžik běží program na více podiích. Toto však není případ festivalu Uvědomění, na který se Jaroslav Dušek chystá v roli přednášejícího. „Já jsem spíše na koncentrovanější zážitek a klidnější energii. Na festivalu Uvědomění se povídá. V programu přednášky a hudba nejdou přes sebe, věci jdou jedna po druhé,“ vysvětluje. Celodenní akce pod širým nebem nabitá pozitivním myšlením a přístupem k životu proběhne v sobotu 18. června v areálu Svojšice u Pardubic.  „Budou tam zajímavá témata, hovořit budou zajímaví lidi.  Když vyjde hezké počasí, tak to může být pěkný den a vzniknout společné uvědomění,“ láká zájemce. Mezi připravovanými nechybí ani témata jako stravování nebo půsty. Držel jsem dvakrát 30denní půst, kdy jsem pil pouze destilovanou vodu. Vodu si destilujete doma na speciálním přístroji s filtrem, ne že si jí koupíte na benzínové pumpě,“ říká. Kratší půsty jako například 12 dnů držel vícekrát.

Nejdůležitější je, kdo jídlo připraví

Co se týká stravovaní, tak herec upřednostňuje jednoduché jídlo, naopak překombinované chutě nebo prefabrikované pokrmy neocení.  „Mezi oblíbená jídla patří nyní třeba třešně, meloun nebo vynikající mrkev připravená se speciálním kořením a bramborem,“ prozrazuje. Více než použité suroviny je důležitější, kdo jídlo a s jakou energií připraví a jak ho naservíruje. Vynikajícím kuchařem byl podle něho Bořek Šípek.

Jak se ze všeho nezbláznit

Dobré je být v přírodě, u vody. Někdo leze na strom nebo chodí po lese. Jděte se podívat ke zvířatům. Jděte do ticha a klidu, tam nasávejte skutečnou esenci vesmíru,“ odpovídá Jaroslav Dušek na dotaz, co dělat, aby se člověk ze všeho nezbláznil. V noci doporučuje pozorovat souhvězdí společně se sílou, která drží planety a hvězdy pohromadě. Podle něho nám pozorování tohoto zázraku pomůže ke zklidnění.  My ho však přehlížíme a místo toho se zaměřujeme na nesmysly, které nám naruší vědomí, my jsme pak nešťastní. „Nejdůležitější je uvědomit si vlastní tvořivou sílu. Stačí si uvědomit jednu jedinou věc, jakmile si představíte něco hezkého, příjemného, tak tam v tu chvíli jste pocitově. Chod vašeho těla se změní, dech, tep srdce,“ zdůrazňuje a pokračuje:Zatímco když si něco hnusného jenom představíte, tak se dostanete do nepříjemného pocitu.“ Důležitější než jednoznačné pozitivní myšlení, je harmonie, zaměřit se máme na naslouchání vnitřního světa.

Na závěr rozhovoru pro Frekvenci 1 herec ještě všechny srdečně pozval na venkovní představení Čtyři dohody, Pět dohod a Vizitu, které budou hrát na konci června v Choceradech v klubu Lávka na břehu jeho milované Sázavy.

Životní styl - další články

Doporučujeme