Je to chřipka, nebo něco jiného? Tahle nemoc se projevuje stejně a není na ni očkování

30. října 2019·Životní styl·Redakce

Také vás sužuje rýma, bolest hlavy a krku, horečka, únava a všechny ostatní příznaky chřipky? No, o chřipku ještě nutně jít nemusí. Existuje nemoc, která se projevuje velmi podobně a očkování na ni není veřejně dostupné. Nezaberou na ni ani antibiotika, obvykle však nemá příliš dlouhé trvání.

V průběhu chřipkové sezony vám možná přijde zvláštní tvrdit, že vaše nemoc není chřipka. Tahle nákaza se ale projevuje prakticky stejně! A rozlišit je často nedovedou ani sami lékaři. I když jste o nich možná zatím neslyšeli, jsou onemocnění vyvolaná adenoviry v populaci velmi běžná a jejich příznaky od chřipky prakticky nerozeznáte. Rýma, teplota, kašel, průjem, potíže s dýcháním, slabost, bolesti hlavy… Všichni to známe až příliš dobře.

Bohužel, protože je toto onemocnění virového původu, nefungují na něj žádná antibiotika. A proti nemoci se není možné ani očkovat. Sérum sice je, je ale dostupné pouze pro vojáky. Pokud vám v těle koluje adenovirus, příznaky obvykle vymizí během několika dní a obvykle se nejedná o nijak vážnou nákazu. V případě horšího průběhu a neobvykle vysoké teploty však neváhejte vyhledat lékaře. Lékařská péče sice zatím nedovede odstranit samotnou příčinu, léčit může ale aspoň vaše symptomy.

Abyste se nepříjemným adenovirům vyhnuli, doporučují lékaři hlavně pravidelné mytí rukou a nevyskytovat se v blízkosti lidí s kašlem. V případě chřipky je potom největší jistotou očkování. To se doporučuje především lidem pohybujícím se ve velkých skupinách s dalšími jedinci – tedy například dětem školou povinným anebo seniorům či postiženým žijícím v ústavní péči.

Autor: Barbora Oulehle Pisingerová

Životní styl - další články

Doporučujeme