Kdy s dětmi začít mluvit o sexu? Dokud jsou v plenkách, tvrdí experti

10. ledna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Sexuální výchova dětí je v poslední době velké téma. Názory na to, kdy by se s ní mělo začít, se sice různí, obecný trend ale směřuje k čím dál mladším dětem. Někteří experti jsou přitom přesvědčeni, že už ve školce je pozdě. O lidském rozmnožování by podle nich měly být děti postupně informovány ještě před tím, než vůbec začnou mluvit.

Přemýšleli jste někdy nad tím, kdy je ten správný čas vysvětlit dětem taje lidské sexuality? Názory některých expertů vás možná překvapí. Podle nich by se totiž o sexu měly učit již v plenkách.

“Lidé jsou sexuální bytosti již od narození,” tvrdí Dan Rice z Rutgers University v New Jersey, který se zabývá sexuálním vzděláváním mladých lidí.

Podle expertů na sexuální výchovu by rodiče měli své děti učit o sexu ještě před tím, než se jejich ratolesti naučí mluvit. To nemusí hned zahrnovat kreslené grafy a odborné termíny, ale začít se může například již během učení dětí o jejich tělesných částech.

“Svůj nos nazýváte nosem a svůj loket loktem. Když proto mluvíte o vulvě nebo penisu, měly by se nazývat také tak,” uvedl Rice pro server INSIDER. Děti se tak podle něj naučí, že se za své tělo nemusí stydět, a umějí lépe popsat, když se jim něco stane.

“Děti se snaží vyznat se ve svém těle a ve svých pocitech. Může to pro ně být matoucí,” myslí si lékařka Nora Gelprin. Pokud dostanou komplexní informace, lépe pochopí, kdo a jak se jich může dotýkat a jak se jejich tělo vyvíjí.

A právě hranice při kontaktu s dalšími osobami jsou další důležitou složkou sexuální výchovy, kterou by děti měly projít již ve velmi malém věku. Podle expertů by měly být učeny, že nemusí objímat nebo pusinkovat nikoho, koho nechtějí. To jim do budoucna pomůže vybudovat si ke svému tělu dobrý vztah a pocit kontroly.

“Osnovy sexuální výchovy by měly obsahovat také věci jako sebevědomí nebo přístup k vlastnímu tělu. Tyhle věci totiž také ovlivňují, jak se vnímáme jako sexuální bytosti,” upozorňuje Rice.

[totalpoll id=”340354″]

Životní styl - další články

Doporučujeme