Konec monogamie? Lidé v otevřených vztazích jsou o 20 procent šťastnější, tvrdí studie

22. dubna 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Nová studie amerických vědců přišla se zajímavými výsledky. Lidé, kteří žijí v sexuálně otevřených vztazích, jsou podle ní až o 20 procent šťastnější. Průměrně jsou méně vystresovaní a užívají si vášnivějšího milostného života. 

Monogamie je v naší společnosti stále ten nejrozšířenější vztahový model. Podle nové studie publikované v odborném časopise Psychology & Sexuality má ale zřejmě svá úskalí. Vědci zkoumali dopady života v otevřeném vztahu a výsledky jejich výzkumu mluví jednoznačně.

Procenta lidí, kteří se oddávají nemonogamním vztahům, se liší místo od místa, v čase jich ale v posledních letech obecně přibývá. Například ve Velké Británii byl v takovém vztahu někdy během svého života jeden z 25 lidí. Ačkoli je to pro mnohé stále nezvyklé, podle vědců mají otevřené vztahy své výhody.

Podle studie z roku 2017 zažívají lidé ve vztazích, kde po sobě partneři nepožadují sexuální věrnost, průměrně méně žárlivosti a více si navzájem důvěřují. Psychologové rovněž zjistili, že tito lidé až dvakrát častěji spadají do vysoko příjmových skupin.

Více vášně a méně depresí

Výzkumníci se v rámci nové studie ptali na milostný život 555 respondentů, z nichž přes 200 mělo více než jednoho partnera. Studie hodnotila různé oblasti života a nemonogamní lidé si vedli podstatně lépe. Zažívali o 19 procent méně úzkostí, o 16 procent méně stresu a o 13 procent méně depresí.

Vedle toho měli navíc o 23 procent lepší skóre v oblasti vášně, o 14 procent vyšší sebevědomí a o 8 procent vyšší skóre spokojenosti se svým životem.

Vědci si to vysvětlují tím, že jsou lidé v otevřených vztazích lepší v komunikaci a řešení vztahových problémů, než jejich monogamní přátelé.

“Lidé v otevřených vztazích se musí naučit věnovat více času a energie tomu, aby se ujistili, že jsou naplněny emocionální potřeby všech partnerů. To napovídá, že mají rozvinutější sociálně-emocionální dovednosti,” uvedl vedoucí týmu výzkumníků Thomas Brooks z Texas A&M University-Commerce.

“Lidé v otevřených vztazích jsou flexibilnější a více reagují na potřeby partnera. Častěji jsou zvyklí na vztahu více pracovat a v dlouhodobém měřítku se to vyplatí,” popsal Brooks.

Životní styl - další články

Doporučujeme