Konečně jsi zpátky! Proč na nás psi skáčou, když přijdeme domů?

27. října 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Přijdete domů po těžkém dni a jakmile otevřete dveře, vyřítí se na vás váš psí mazlíček, aby vás přivítal. Tuhle situaci zná každý majitel čtyřnohého stvoření. Někdy je to roztomilé, někdy otravné. Proč to psi dělají a jak je to odnaučit? Odpovídá iReceptář.cz.

Pokud máte doma psa, tak jistě víte, že funguje na povelech, které mu nastavíte vy sami. V každém případě by měl dodržovat povely a principy, které mu budete dávat a páníček by pro něj měl být silnou autoritou. Častým psím projevem může být skákání na nějakého člena domácnosti či návštěvu. Jedná se vlastně o přirozený instinkt, proto není jednoduché je to odnaučit.

S odnaučováním je nejlepší začít od štěněte, ale šanci máte i u dospělého psa. Jen to chce důslednost a jistou dávku trpělivosti. Pokud psi žijí ve smečkách ve volné přírodě, je běžné, že po návratu fenky z lovu jí štěňata skáčou na tlamu, což je signál, že čekají na potravu. Proto je pro psy v domácnosti tento zvyk běžný. Lidé jsou pro ně vůdci smečky, a protože jsou vyšší, psi musí poskočit více.

Může se stát, že se vám či návštěvě snaží olíznout tvář. Pokud mu toto tolerujete, pomazlíte ho nebo pochválíte, nemá důvod v tom nepokračovat. Psí vítání někdy může být roztomilé, ale často také nebezpečné nebo nevhodné. Jestliže pes vyskočí na někoho, kdo to nečeká, může ho zranit při pádu nebo mu způsobit šok. Nebezpečné to samozřejmě může být i pro děti.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Daily dog videos 🐶 (@insta_dog)

Je tedy potřeba začít s pravidelným výcvikem. Základ je, aby se pes zklidnil a věděl, jak se má chovat. Naučte ho reagovat na povel “místo” nebo “sedni”. Až potom se s ním přivítejte a připravte si odměnu, kterou mu dát, když poslechne. Tohle by měli dělat všichni členové domácnosti.

Když pes začne při příchodu skákat, dělejte, že ho nezajímáte. Vyjádříte tím, že o takový projev lásky nemáte zájem. Psovi bude vaše pozornost chybět a zklidní se, protože si uvědomí, že si vaší přízeň získá, jen když se uklidí a poslechne. Dobrou metodou je, že si k psovi při příchodu domů sednete, dáte mu ruku na čumák a oči a řeknete “sedni”. Pak ho pohlaďte, a když poslechne, dejte mu pamlsek.

Jestliže bude dál skákat, využijte koleno a řekněte “nesmíš”. Když poslechne, pochvalte ho, když ne, otočte se k němu zády a nevšímejte si ho. Pes si začne uvědomovat, že takhle si vás nezíská. Po chvíli se k němu vraťte a trénujte to s ním znovu. Psi jsou inteligentní stvoření a dojde jim, jak se k vám mají chovat, aby si vás získali.

Životní styl - další články

Doporučujeme