Letošní dubnové počasí je stejné jako bylo loni. Květen bude bohatý na srážky, to je pro vegetaci dobře

25. dubna 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphoto)

Poslední dubnový týden a sníh? Člověk, když se podívá ven má občas chuť plakat. Počasí venku nám úplně jaro nepřipomíná. Čím to je, že je venku stále taková zima a dočkáme se letos jara? V podcastu Modré z nebe právě počasí a různé pranostiky i zajímavosti řeší Dagmar Honsová a Ondra Kubala a najdete ho na platformě Youradio Talk.

Duben je zatím velmi chladný měsíc a všichni se trochu obáváme, zda nás to samé nečeká i v květnu. „Letošní dubnové počasí je mírně podprůměrné, co se dlouhodobého normálu týče, ale jsou tam malé vlaštovky. Slovník meteorologie ale říká, že přesně tak jak máme letos, jsme měli i v minulosti. Je to charakter aprílového počasí, které ovlivňují tlakové níže a přináší velkou oblačnost a srážky a jihozápadní a jižní proudění se k nám nemůže propracovat,” vysvětluje současné počasí Dagmar Honsová. Zároveň dodává, že i loni bylo dubnové počasí velmi podobné a přineslo nám jen jeden den s teploty nad 20°C. „Přijde nám, že jaro je stále nikde, ale je to dáno hlavně našimi pocity. Zima byla velmi teplotně nadprůměrná, denní teploty stoupaly až nad 10°C a my si teď představujeme, že bude v dubnu léto. Tohle je klasický dubnový charakter počasí.

Máme se bát podobného počasí i v květnu? „To je zatím hodně daleko. Vycházet můžeme ze sezónního výhledu počasí, která vydávají velká severoamerická a evropská centra. V květnu počítají s odchylkou jeden až dva stupně nad dlouhodobým normálem. I květen by měl být na srážky velmi bohatý, což je dobrá zpráva. V dubnu jsme se zbavili půdního sucha, což je pro vegetaci skvělé,” kvituje meteoroložka, která varuje nad tím, abychom i přes bohaté srážky nezapalovali na čarodějnice ohně a nezpůsobili tak požár.

Kam vyrazit v létě?

Mnoho z nás už pomalu začíná plánovat letní dovolenou. „Ti, kdo mají rádi nižší teplotu, těm bych doporučila Madeiru. Je to ostrov věčného jara, ale najdete tam spoustu ročních období. V severní části tam i v létě občas prší, fouká, na hory zase potřebujete dlouhý rukáv a je to spíše pro ty, kdo mají rádi aktivní dovolenou. V Itálii můžou být i supertropické teploty. Co se Egypta týče, tam je samozřejmě hrozné vedro. Jedinou útěchou je, že je to suchý vzduch, tudíž je tam nižší vlhkost vzduchu, ale normální jsou tam i 45°C. To samé je i Kypr nebo Řecko, kde je ale zase vysoká teplota moře, zhruba 27°C. To je pro ty, kdo chtějí na dovolené jen lenošit,” vyjmenovává některé oblíbené destinace Honsová.

Lidé rádi vyrazí i na jih Španělska či Francie. „Tam už za sebou letos mají několik vln veder, navíc tam mají dost sucho. Na jihu Španělska si přijdou na své milovníci opravdu vysokých teplot a sucha. Co se týče severu Evropy, na Baltu se dočkáme spíše listopadových teplot,” naznačuje meteoroložka, kterou ale na sever nedostanete. Je to totiž velká milovnice vysokých teplot. Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk. 

Životní styl - další články

Doporučujeme