Lilia Khousnoutdinova: Od ženy očekáváme, že bude pracovat jako by neměla děti, a o domácnost a děti se bude starat, jako by nepracovala

9. října 2023·Životní styl·Dominika Číčelová·Bára Nesvadbová

Lilia Khousnoutdinova (Foto: Frekvence 1)

Často jsou to právě ženy, které udržují a prosazují omezující podmínky pro ženy. Možná je to generační problém, kdy právě tohle prosazují starší ženy, které měly mnohem těžší život. 'My jsme to taky zvládly a vy mladí nic nevydržíte.' - to slyšíme často. Právě tohle je hodně zákeřné, říká host Báry Nesvadbové v Press klubu Frekvence 1 Lilia Khousnoutdinova.

Lilia Khousnoutdinova je člověk, který otevírá tabu témata, ať už se jedná o sexualitu, smrt, práva žen… Podle jejích slov to začalo už na škole, kdy malovala nevšední témata. “Už tím, že jsem se narodila jako žena, jsem pociťovala, že mám jiné příležitosti, než mají moji bratři. Přišlo mi to nefér. Snažila jsem se přijít na to, proč tomu tak je, a především, jak si mohu jako žena vybudovat také plnohodnotný život a příležitosti,” vysvětluje hned na úvod Lilia své počínání a dodává, že žila nějakou dobu v Anglii, kde je prý spoustu rozdílů v naší a tamní společnosti. “Když se zaměříme právě na práva žen, je velký rozdíl v tom, že ženy si své postavení v Anglii skutečně vydobyly. Většina mých anglických kamarádek mi řeklo, že jejich babičky, prababičky šly demonstrovat, podepisovaly dokumenty, účastnily se protestů. U nás, kvůli bývalému režimu, který ženám přikazoval chodit do práce, k tomu máme zcela jiný vztah. Občas si také nevěříme v tom, že když se spojíme, může přijít změna. Když se svolá demonstrace, má to zcela jiné konotace, než když se svolá demonstrace pro lepší péči v porodnici v Anglii,” popisuje situaci náš páteční host.

Když to přežily ženy v minulosti, proč by to ty mladé měly mít snazší?

Jako největší problém v České republice ohledně práv žen vnímá Lilia v tzv. “druhé směně”. Od ženy očekáváme, že bude pracovat jako by neměla děti, a o domácnost a děti se bude starat, jako by nepracovala. Kdyby dělala jen jedno z toho, je buď kariéristka, nebo příživnice a zlatokopka. V tom nejde žít dlouhodobě, žena se vyčerpá, často z toho má i zdravotní potíže. Nejde dělat na plný úvazek dvě práce,” konstatuje Khousnoutdinova. Na otázku, proč tolik žen často kritizuje jiné ženy odpověděla, že rétorika: všechno špatné, co se ženám děje, je kvůli mužům, není tak úplně pravda, a že problém je víc komplexní. “Často jsou to právě ženy, které udržují a prosazují omezující podmínky pro ženy. Možná je to generační problém, kdy právě tohle prosazují starší ženy, které měly mnohem těžší život. Vidíme to často i u porodu. Žena, která zažila velmi těžký porod, bude do krve bránit systém, kvůli kterému těžký porod měla. Než, aby se zasadila o změnu, řekne, že ona to měla těžké, přežila to, tak proč by ty mladé to měly mít snazší. ‘My jsme to taky zvládly a vy mladí nic nevydržíte.’ – to slyšíme často. Právě tohle je hodně zákeřné,” říká host Báry Nesvadbové a vypráví o svých téměř třech domácích porodech. “Mám to štěstí, že jsem si mohla dovolit privilegované služby, které by měly být podle mě dostupné každé ženě. Je to především kontinuální péče. Jedná se o jednoho zdravotníka nebo malý tým, který o ženu pečuje během těhotenství, během porodu a kolikrát i při šestinedělí. Víme, že partnerské vztahy bývají velmi náročné v tomto období, domácí násilí často začíná právě během těhotenství. Je dobré vědět, co se kolem ženy děje. Emoční tlaky, strachy budou mít vliv na to, jak se vyvíjí těhotenství a jak bude rodit. Je skvělé, když máte důvěru k člověku, který s vámi bude u porodu,” říká.

Feminismus značí úctu k ženě

Lilia mám doma dva kluky a jednu holku. Rozdíl ve výchově je prý jen v jejich zájmech. “Doména mé dcery je balet, růžové šaty a copánky. U synů řeším sporty, dobrodružné aktivity. I když se moje výchova snaží být gender neutrální, rozdíly u nich jsou. Rozhodně je nevedu a netlačím do žádných stereotypů, ale i tak se sami vyprofilovávají stereotypně. Kluci jsou klučičí a holka je hodně princeznovská,” konstatuje Khousnoutdinova. Pokud se jedná o to, jak vést kluky k feminismu, je prý otázka, co si přesně pod tímto pojmem představit. “Samotný pojem ‘feminismus’ je v Česku už dost kontroverzní pojem, i když znamená především ‘úctu k ženě’. Vychovávat tedy syny k feminismu je normální. Vždy se ale primárně jedná o to, jak se k sobě chováme v rámci rodiny a domácnosti.”

Lilia Khousnoutdinova založila nedávno nadační fond, který pomáhá ženám s různými traumaty a primárně se zajímá o porodnictví, plodnost, reprodukce, ekologické projekty… Smyslem jejího života je prý ‘milovat a tvořit.’ “Svobodná tvorba nás jako lidi vyživuje a láska a možnost milovat je to nejvíc,” uzavírá host Press klubu Frekvence 1 Lilia Khousnoutdinova.

Celý rozhovor najdete ZDE

 

Životní styl - další články

Doporučujeme