Maminka je jenom jedna. Jak si s ní udržet ten nejlepší vztah?

7. prosince 2021·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jsou věci, které nás na našich maminkách vytáčí, pochopitelně. A paradoxně to jsou občas věci, které jsme po nich zdědily. Přesto ale maminku máme jenom jednu, a proto není od věci se zaměřit na vašem vzájemném vztahu. Uvidíte, že to ocení mnohem víc, než hromada drahých dárků pod stromečkem. Informace přinesl web Dáma.cz.

Berte ji takovou, jaká je

Určitě je spousta věcí, kterými vás vaše maminka vytáčí. Je ale na čase si uvědomit, že v jejím věku už ji prostě nepředěláte. Raději se naučte brát ji takovou, jaká je, i se všemi jejími mouchami a neduhy. Je to sice morbidní myšlenka, ale pravdou je, že až tu jednou nebude, teprve pochopíte, jak moc vám chybí.

Nehádejte se

Víme, že je to těžké, ale snažte se případné konflikty řešit v klidu a polopaticky jí vysvětlit, co vám vadí. Myslete na to, že vaše matka to s vámi nemyslí zle. Jste její dítě, dala vám život a záleží jí na vás. Na to si vzpomeňte pokaždé, když se ve vás bude vařit krev, a pokuste se zachovat klid. Vyslechněte i její názor na věc a snažte se najít nějakou střední cestu.

Dejte jí zapravdu

I když se s jejími názory neztotožňujete, maminka to s vámi myslí dobře. Pokud se vás tedy snaží nějak poučit, vyslechněte ji a odkývejte jí její názor. Nikde není psáno, že se podle něj musíte zařídit. Nemá ale smysl se hádat, k ničemu to nevede. Berte to tak, že se s maminkou vidíte příležitostně, máte svůj vlastní život, a snažte se tyto hranice udržovat, jedině tak si zachováte chladnou hlavu.

Chvalte ji a obdivujte

Ne vždy si sice vaše matka pochvalu zaslouží, přesto si ale najděte něco, za co ji máte důvod pochválit. Stárnutí pro vaši maminku jistě není jednoduché a každé vlídné slovo jí udělá radost. Pochvalte jí šaty, účes, ale i dobrý oběd nebo novou dekoraci v bytě. A to i v případě, že se s jejím vkusem neztotožňujete. Udělat jí jednou za čas radost vám přece neublíží!

Vytáhněte ji za zábavou

I když je pro vás možná psychicky náročné s matkou trávit čas, překonejte se a sem tam s ní něco podnikněte. Dle vašich možností ji vezměte do kina, na kosmetiku, na výlet nebo na dovolenou. Jistě vaši snahu ocení a sama se bude snažit, aby váš společně strávený čas proběhl pohodově a bez hádek. A za ten dobrý pocit to stojí, ne?

Životní styl - další články

Doporučujeme