Máte ve vztahu krizi? Pořiďte si domácího mazlíčka. Chce to ale hodně trpělivosti a úsilí

13. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Máte menší vztahovou krizi a přemýšlíte, jak z ní ven? Pořiďte si domácího mazlíčka, radí odborníci. Jakého a jak vám může poradit? Odpovídá web Proženy.cz.

Pes, kočka nebo papoušek?

Pořídit si společně domácího mazlíčka, není jen tak. „Je to vlastně určitý druh smlouvy. Oba souhlasíte s tím, že si do péče vezmete živého tvora, který s vámi může být řadu let, někdy i desetiletí,“ říká americká terapeutka Katie Leikam. Než si domácího mazlíčka pořídíte, musíte si říct, jak moc si ve vztahu věříte. Pochybujete navzájem o sobě nebo víte, že se dovedete postarat sami o sebe navzájem, ale i o živého tvora? Můžete díky tomu odhalit, že má váš vztah trhliny nebo že je naopak pevný jako skála.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Silné pouto

Když zjistíte, že vaše důvěra je opravdu velká a mazlíčka si pořídíte, vznikne mezi vám silné pouto. Už to nejste jen vy a on, ale už jste to vy spolu dohromady. Oba máte určitou zodpovědnost za někoho třetího, kterého milujete a nechcete, aby se mu něco stalo. Navzájem si pomáháte. Obecně platí, že lidé, kteří spolu mají zvíře, se snaží na vztahu více pracovat a udržet ho zdravý a silný. Je to zkrátka motivace, proč spolu být. Je jasné, že ne vždy je vztah zalitý sluncem a větší či menší krize se mu nevyhnou.

Aktivní trávení času

Toto platí hlavně pro ty, kteří si pořídí psa. Je jasné, že pes potřebuje chodit na procházky, případně nějaké výcviky. A to je příležitost, jak spolu trávit čas aktivně a mít tak společné zážitky. To je věc, která váš vztah upevní na další roky, protože společné zážitky jsou jedním z pilířů partnerského života. Motivuje vás to a dělá vaši dvojici silnější.

Pes vás učí kompromisům

Domácí zvíře vám nepřinese jen radosti, ale i starosti. Musíte ho nějak vychovat, naučit sebe i jeho novým pravidlům, dopřát mu péči, postarat se o něj fyzicky i finančně. Občas musíte udělat věc, kterou byste za normálních okolností třeba neudělali. Musíte s partnerem mluvit a naučit se komunikace. To je ve vztazích častým problémem. A před pořízením mazlíčka je hodně věcí, které musíte probrat a domluvit se na nich. Jinak bude trpět hlavně váš čtyřnohý kamarád.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Budete se smát, ale i brečet

Samozřejmě že zvíře je zdrojem radostí, smíchu a veselí, ale také trápení, smutku a slz. A to hlavně, když je nemocný a vy mu chcete pomoct, aby se netrápil. S partnerem si v tu dobu musíte být oporou; utěšovat se, uklidňovat se a spolupracovat. „Nový mazlíček může znamenat velkou změnu ve vašem každodenním životě, ale pokud jste na ni připraveni a jste ochotni vypořádat se s výzvami, může mazlíček do vztahu přinést novou radost. A společné aktivity a zážitky, které se zvířetem přicházejí, mohou z páru udělat rodinu,“ říká poradkyně pro chování koček Jessica Char. Je před vámi hodně překážek, ale když se je překonáte, věřte, že ty hezké věci budou nakonec převyšovat.

Životní styl - další články

Doporučujeme