Odhalte alergii u vašeho domácího mazlíčka. I zvířata s ní mohou mít problémy

17. října 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Lidé bývají často alergičtí na kočky nebo psy. To je známá věc a většinou taková záležitost milovníkovi zvířat pěkně znepříjemní situaci. Alergiemi ale může trpět právě i kočka nebo pes. Patrně ale nebývají alergičtí na lidi. Jak poznáte, že se tak děje u vašeho mazlíčka? A jak poznat, co přesně mu nedělá dobře? S tím radí web iDnes.cz.

Pozorujete u svého psa nadměrné škrábání? Přijde vám, že vaše kočka sípá? Je možné, že je váš zvířecí miláček na něco alergický. Stále častěji se totiž tento problém objevuje nejen u lidí, ale i u zvířat. Pokud zpozorujete, že je něco špatně, pomůže laboratorní test krve.

Pokud má vaše zvíře na něco alergii, znamená to, že jeho imunitní systém nepřiměřeně reaguje na některé látky, které se běžně vyskytují v jeho okolí, a vytváří si proti nim protilátky. Podobně jako u lidí se alergie u zvířat projevuje svěděním a zarudnutím kůže. “Velmi časté jsou také změny v chování mazlíčků, a to většinou v podobě škrábání, zejména na místech, kde je jemnější a citlivější kůže – na břiše, spodní straně krku a tříslech. Škrábáním si zvíře navíc podráždí kůži ještě více a do ranek může zanést infekci, což celý jeho stav ještě zhorší,” varuje veterinář Ján Švalec z laboratoře Synlab.

Dále se mohou projevit záněty očí a uší, nechutenství, zvracení nebo nadměrné lízání tlapek. Dále si všímejte chrčení, sípání nebo tření čumáku. Často mohou být zvířátka alergické na potravu. U koček a psů to často bývá hovězí maso, kuře, vejce, pšenice, mléko a mléčné výrobky“Jiné jsou alergie na plísně a prachové roztoče, které číhají v domácím prostředí. Postihují přibližně 15 % psů i koček. Venku zase hrozí alergie na pyly, trávy, kousance od blech či bodnutí hmyzem,” dodává Švalec.

Nejprve však musíte zjistit, zda se nejedná o jiný problém. Problémy můžou způsobovat i paraziti. Vylučte nejprve tuto možnost a až pak uvažujte o alergii. Testování alergií u zvířat se běžně provádí z krevního vzorku. O test můžete zažádat u svého veterináře. Pokud se alergie u vašeho mazlíčka potvrdí, bude třeba vyhnout se jejímu původci. Někdy to ale nemusí být snadné, protože alergen může být něco, čemu se zvíře těžko vyhne.

Životní styl - další články

Doporučujeme