Měli bychom jíst ve chvíli, kdy máme hlad. Nemusíme se celý den něčím přecpávat, radí odborník na výživu

8. prosince 2022·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Lukáš Bulín. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl terapeut funkční medicíny a odborník na výživu Lukáš Bulín. Jak přežít adventní čas a Vánoce v klidu bez zbytečných zažívacích problémů? Co se skrývá za pojmem zdravé stravování a je hlad náš největší nepřítel? Na to odpovídal v rozhovoru.

Podle Bulína je důležité se celý rok stravovat s rozumem. Pak vůbec nevadí, že si na Vánoce dáte smaženého kapra a bramborový salát s majonézou. “To, že o Vánocích člověk trošku zhřeší a udělá to s radostí a bez výčitek, nemusí být tak úplný problém. Ale musí to být v případě celoročního zdravého stravování a samozřejmě se to netýká lidí, kteří mají diabetes nebo opakované žlučníkové záchvaty,” uvedl. Pod pojmem zdravé stravování se skrývá strava, která je z velké části složena z původních potravin. “Nejsou to polotovary. Je přizpůsobená nějakému genotypu daného jedince, jeho zdravotním problémům, historii a není  na to úplně univerzální způsob. Takže je potřeba k tomu přistupovat velmi individuálně,” zdůraznil.

Lukáš je velkým fanouškem low carb stravování, nebo-li nízkosacharidové stravování. “Ale úplně stoprocentní low carb nejsem, protože ve chvíli, kdy tak jím, tak jdu váhově extrémně dolů a není to pro mě úplně ideální strava. Když jsem si dělal genetický test, tak mi vyšla vhodná středomořská strava, která je na sacharidech docela založená. Neumím říct individuální radu, jak se stravovat, ale pokud vypíchneme to, že se držíme základních potravin, vynecháváme polotovary, které jsou extrémně zpracované, tuky, které jsou rafinované a obsahují hodně omega-6, které je protizánětlivé, tak neuděláme chybu,” dodal.

Mnoho Čechů má v dnešní době problémy s trávením, za to může podle Bulína nejen stres. “Myslím, že i složení stravy. To zjednodušování, že původní potraviny jsou nahrazovanými mnoha polotovary, konzervanty a ta snaha všechno si zjednodušit a urychlit,” popisuje. Ideální je podle odborníka jíst to, co roste na poli, narodilo se na farmě, lítá, plave ve vodě a ne to, co vzniklo někde v továrně.

Jak teda na správnou životosprávu?

Základem je správný životní styl a správná strava. U ní si musíme podle Bulína dát pozor na způsob konzumace. “Naše trávení začíná už v ústech. Učili nás, že každé sousto by se mělo rozžvýkat čtyřicetkrát. To nejde, ale spousta lidí hltá a ve chvíli, kdy jíte pomalu, žvýkáte tu stravu, tak už tam jsou první trávící enzymy. V ústech máte receptory, které zaznamenají, co jíte a na základě toho slinivka připraví mix vhodných enzymů, které jsou potom důležité. Navíc do žaludku by to, co jíte, mělo jít už tekuté, aby to dobře strávil,” řekl.

Hlad podle Bulína není nepřítel. “Je to fyziologická reakce těla, která říká najez se. Nejsme krávy, abychom se celý den pásly. Měli bychom jíst ve chvíli, kdy máme hlad. To je signál těla, že něco potřebuje a nemusíme se celý den něčím přecpávat,” uvedl s tím, že pravidelnost a pět jídel denně se už v dnešní době moc nenosí. Jednoduše bychom tedy měli naslouchat svému tělu.

Životní styl - další články

Doporučujeme