Nebezpečí u chorvatských pláží. Během jednoho dne bylo od medúz popáleno několik lidí

12. července 2023·Životní styl·Redakce

Medúza (Zdroj: Depositphotos)

Chorvatsko jako ideální místo na koupání? Tak letos to tak určitě nebude. Chorvatské pobřeží zaplavily talířovky svítivé, které jsou označovány jako jedny z nejnebezpečnějších medúz na Jadranu. Informaci přinesl web Danas.hr.

Během jednoho dne bylo od medúz popáleno osm lidí na plážích u Dubrovníků a Korčuly. Záchranáři všechny ošetřili, ale varují, že místo je hodně zarudlé a pálí. „Hlavně děti to hodně bolelo, vše ale dobře dopadlo. Červená vlajka byla vyvěšena kvůli varování, ne kvůli zákazu koupání,“ řekl  záchranář Antonio Benussi.

Talířovka svítivá (Pelagia noctiluca) je zpravidla modrofialová a částečně růžová. Typický polokulovitý zvon medúzy má v průměru 10 cm, ale její chapadla mohou mít i více než metr. Právě v nich jsou ukryté jedovaté žahavé buňky, které při kontaktu s lidskou kůží způsobují silné bolesti a popáleniny. Ty se navíc velmi obtížně hojí a mohou zanechat i jizvy.

A co máte dělat, když vás medúza popálí? Asi většině z nás se vybaví scéna, kdy medúza popálila Moniku z Přátel a Chandler jí pak dotyčné místo musel počůrat. Ve skutečnosti je pomoc mnohem čistější. „Postižené místo byste měli omývat slanou vodou. Poté můžete poraněné místo namazat antihistaminickým krémem a chladit ledem. Když máte velké bolesti, je možné si ulevit i léky proti bolesti,“ radí odbornice z Institutu pro moře a pobřeží Dubrovnické univerzity Ivony Onofry.

Životní styl - další články

Doporučujeme