Obezita byla vždy nemocí chudoby, o zdravé stravování se reformátoři pokoušejí století

21. března 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Honza Dědek, Martin Franc, Foto: Frekvence 1

Hostem Press Klubu Frekvence 1 Honzy Dědka byl historik stravování a životního stylu Martin Franc. Spolu probrali, proč jsou Češi obézní, jak se měnilo národní jídlo v průběhu času nebo co je pravdy na tvrzení, že jídlo bylo dříve kvalitnější.

„Současný způsob stravování vypovídá o naší společnosti, že je velmi roztříštěná a diferenciovaná. Ze způsobu, jak se o stravování mluví, můžeme vypozorovat okamžité nálady ve společnosti,řekl Martin Franc. Jako příklad ze současnosti uvedl přejmenování ruské zmrzliny a boršče na ukrajinský.

Proč jsou Češi obézní?

O tloustnutí a obezitě české populace se mluví mnoho desítek let. „Dáno je to zvyklostmi z tradiční kuchyně, která byla připravena pro těžce manuálně pracující lidi,“vysvětlil. Pro lidi v kancelářích s nedostatkem pohybu se tato strava vůbec nehodí. Dodal: „Vždy platilo, že obezita je nemoc chudoby. Lidi nejsou tlustí, protože na to mají. Mají nadváhu nebo jsou obézní, protože se stravují především s ohledem na to, aby se nasytili.“  Přičemž jádro tradiční české kuchyně vzniklo v druhé polovině 19. století. „Do tradiční národní kuchyně patří pokrmy s vysokým množstvím sacharidů, symbolizují slavné české knedlíky ať už ve sladké podobě, nebo jako příloha v podobě bramborových a houskových knedlíků. Velkou roli hrají omáčky. Používají se prorostlejší tučnější druhy masa,“ uvedl. Z masa u nás pak dlouhodobě dominuje konzumace vepřového. „Jíst zdravě se snažili prosadit reformátoři vždy. Už v 18. století bylo velké hnutí na ozdravení stravy. Většina lékařství ve středověku a novověku bylo založeno na dietách,“ zdůraznil.

Co je tradiční české jídlo?

V době Jana Nerudy byly národním jídlem švestkové knedlíky podle historika stravování. V současné době se ale nehodí pro restaurační provoz, protože jde o sezónní pokrm, který je náročný na přípravu, navíc z pohledu restaurace je klíčové, že se k němu naprosto nehodí pivo. Naopak vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, které se konzumuje v celé střední Evropě, splňuje perfektně požadavky, dobře se hodí k pivu, snadno se připravuje a lidem to chutná. Právě kvůli univerzálnosti chuti se stala symbolem pro turistický ruch. Podle Martina France se ale například mnoho zahraničních studentů domnívá, že českým tradičním jídlem je pečené vepřové koleno, které se do restaurace rovněž ideálně hodí.

Kvalita stravy za minulého režimu

Během rozhovoru pro Frekvenci 1 Martin Franc vzpomínal, že dříve byla nemocniční strava ještě horší než ta ve školních jídelnách. Podle všech průzkumů mají lidé vztah ke školením jídelnám velmi různý, záleží hlavně na velikosti školy a jídelny. Z těch menších mají spíše pozitivní, zatímco z velkých provozů převažují negativní vzpomínky. Někteří si dodnes pamatují, jak byli učitelkami a kuchařkami nuceni dojídat. Dnešní kvalita jídla je velmi rozdílná, dříve se vše točilo hlavně kolem průměru. „Na jedné straně dostanete salám naprosto špičkové kvality, na druhé straně dostanete tentýž salám v naprosto mizerné kvalitě, která je pod průměrem toho, co se prodávalo 70. až 80.  letech,“ řekl.  Proto ti, co se dnes stravují úsporně, mohou mít velmi často pocit, že jídlo bylo dříve kvalitnější. Ve skutečnosti ale každou chvíli něco chybělo v zásobování a objektivně byla kvalita horší, připomněl.

 „Miluji jídlo. Bohužel jsem příklad toho, že se neumím dostatečně krotit, neumím být umírněný. Moje spotřeba potravin je mnohem větší, než by měla být,“ posteskl se na závěr. Ještě prozradil, že vedle toho, že je gurmán, je i velmi vášnivým kuchařem. Jeho specialitou jsou vnitřnosti, jako např. krůtí srdíčka na víně.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme