Obři, ale s velkým srdcem. Která psí plemena budí respekt, ale jsou to miláčkové?

7. července 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Jsou to sice obři, ale to neznamená, že jsou zlé povahy. Naopak, velká plemena mají v sobě dostatek lásky pro všechny. Která plemena to jsou a co od nich vlastně čekat? Odpovídá web Můjchlupáč.cz.

Německá doga

Německá doga chlubí výškou 80 cm v kohoutku a v dospělosti může mít až 90 kilo. Pořádný mazlík, co? Je to ale velmi jemné, hravé, přátelské a velmi loajální plemeno. Jsou ideální pro rodiny s dětmi, milují a chrání, ale vůči ostatním lidem jsou ostražití.

View this post on Instagram

A post shared by @petralucanova

Anglický mastif

Tato rasa dosahuje výšky až 76 cm a má zhruba 85 kilo. I tento psí obr je v rukou dobrého chovatele naprostý miláček a je vhodný k dětem, se kterými si rád hraje a mazlí. Navíc ho ani nezaskočí, když si na něj dítě lehne. Je také velmi ochranářský, ale je potřeba si dát pozor, že velmi razantně chrání svou rodinu.

View this post on Instagram

A post shared by Atrej (@atrejtheenglishmastiff)

Leonberger

Leonberger dosahuje až 80 cm a hmotnost dospělého psa se pohybuje okolo 75 kilo. Toto plemeno pochází z Německa a jeho jméno je odvozeno od města Leonberger. Je to věrný, inteligentní a přítulný pes, navíc ideální na hlídání. Je to velmi oddaný společník, který chrání celou svou rodinu. Potřebuje být součástí rodiny a je to velmi přátelské plemeno.

View this post on Instagram

A post shared by Ahsoka (@ahsoka.the.big.red.dog)

Bullmastif

Tenhle obr může mít až 66 cm a zhruba 60 kilo. Byl vyšlechtěn hlavně k hlídání a jeho největšími přednostmi je vytrvalost, síla a rychlost. Mít tohohle krasavce za zády není nic příjemného, odradí každého nevítaného návštěvníka. I tak bude dobrý do rodiny, je ale potřeba, aby ho měl pod kontrolou zkušený chovatel. Není těžké ho vycvičit, ale potřebuje důslednou výchovu.

View this post on Instagram

A post shared by Bear the Bullmastiff (@bear_the_bullmastiff_1)

Novofundlanský pes

Kanadský zástupce psích obrů s dobrým srdcem může měřit až 74 cm a vážit zhruba 65 kilo. Jsou známí svou přátelskou, mírnou a hravou povahou. Jsou to vyrovnaní a snášenliví psi, kteří nemají problém s dalšími domácími zvířaty, snesou se i s dětmi. V jejich povaze je pomáhat a chránit. A to hlavně ty nejmenší.

View this post on Instagram

A post shared by Žanet Rišová (@zanetrisova)

Irský vlkodlav

Vlkodav dosahuje až 80 cm a váží zhruba 55 kilo. Historicky se vlkodavové zúčastňovali bitev a lovů, ale v dnešní moderní době jsou to hlavně domácí mazlíčci a hlídací psi. Zachovali si ale některé lovecké a ochranářské pudy. I proto potřebují více prostoru a cvičení než některá jiná obří plemena.

View this post on Instagram

A post shared by J A N A I S (@janais.music)

Životní styl - další články

Doporučujeme