Pan Alkohol je fajn. S panem Alkoholem je zábava. Kdy ho je ale už příliš?

10. června 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto. (Shutterstock)

Jsme Češi a pro nás bývá alkohol běžnou součástí našich životů. Neodmyslitelně patří k oslavám, k zábavám, k návštěvám hospod, ale i k hudebním akcím, k výletům, ke grilování nebo třeba k běžnému posezení s přáteli. Pro mnohé je také alkohol součástí všedních večerů u televize po náročném dni. A i když vypijeme sklenku, lahev, půllitr piva nebo celou basu, i střídmé, ale pravidelné pití, může být nebezpečné. Informace o tom přináší magazín Elle.

Občas si člověk řekne, že potřebuje vypnout. Že potřebuje utéct před realitou. Že potřebuje upustit páru. Že se potřebuje chovat bláznivě a nemyslet na nic nepříjemného. A s tím nám vždy nejlíp pomůže kámoš pan Alkohol, že? Proč ale máme potřebu v takových chvílích v první řadě sáhnout po flašce? Proč nás nejprve nenapadne třeba meditace nebo nějaký jiný druh zábavy, která nás strhne tak, že nemyslíme na strasti všedních dnů?

Zkrátka to k nám Čechům patří a patří to i k naší kultuře. Když někdo řekne v hospodě, že si dá nealko, aniž by k tomu měl nějaký důvod, jako třeba že řídí nebo je těhotný… všichni se na něj budou dívat, jestli je v pořádku a nebudou chápat, proč si dá raději kolu než pivo. Dalo by se říct, že na tom není nic špatného, pít tak jako ostatní v jeho okolí, a že jedna štamprle přece ještě nikoho nezabila. Kdy tedy nastává problém? 

Ve chvíli, kdy člověk potřebuje alespoň lok čehokoliv, co utlumí jeho bolest, trápení, úzkost… Kdy nemůže bez tohoto loku fungovat. Nemusí se opíjet do němoty, ale něco, co obsahuje alkohol, musí mít v těle. V tu chvíli už je to problém.

Pan Alkohol není náš kamarád. Jen se tak tváří, než ukáže svou pravou tvář nepřítele

I když se v těžkých chvílích, kdy máme starostí nad hlavu a hrdlo nám sužuje úzkost, může pan Alkohol zdát jako nejlepší přítel, který nám dá na tyto věci zapomenout a díky němu se najednou cítíme fajn, ráno se z něj může stát toxický nepřítel, který vyžaduje naši toxickou pozornost. A žádné problémy nám vyřešit rozhodně nepomůže.

Pijte střídmě, pijte z radosti, užívejte si lehkost bytí a realitu hledejte radši v pěně dní než na okraji sklenice.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme