PORADNA: Na hodiny platí spojka! A co dělat, když dostanete smyk?

14. listopadu 2016·Životní styl·Redakce

Policie po prvním sněžení v nížinách hlásí: Řada řidičů stále nemá zimní gumy. A v těchto dnech jsou podle zákona opravdu potřeba. Kolik si jinak musíte připravit na pokutu? A co dělat, když dostanete hodiny nebo smyk?

1. Zimní obutí

Od 1. listopadu zákon ukládá povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N obuté zimní gumy. Pokud policie při silniční kontrole zjistí porušení nařízení o zimním obutí, hrozí řidiči podle mluvčí policejního prezidia Ivany Nguyenové pokuta do 2000 korun.

Zimní pneumatiky musí zároveň splňovat podmínku minimální hloubky dezénu, který musí mít u osobních aut minimálně čtyři milimetry, u aut nad 3,5 tuny musí být minimální hloubka dezénu šest milimetrů.

Potíže hrozí řidiči v případě nedodržení zákona i při dopravní nehodě. Podle mluvčího pojišťovny Kooperativa Milana Káni může pojišťovna v případě havarijního pojištění krátit vyplácenou částku. “V případě povinného ručení pojišťovna poškozenému samozřejmě vyplatí částku, na kterou má nárok. Po viníkovi nehody ale může vyžadovat zaplacení až celé částky,” řekl ČTK Káňa. Dodal, že případů, kdy musí viník nehody platit pojišťovně celou částku, je minimum. “Setkáváme se s tím zhruba dvakrát do roka, vždy se jedná o menší nehody ve městech, kdy se jednoznačně prokáže, že kdyby mělo vozidlo správné obutí, brzdná dráha by se zkrátila a k nehodě by nemuselo dojít,” dodal.

PSALI JSME: Patero proti uklouznutí na náledí!

2. Jak správně brzdit 

Když dostanete tzv. hodiny, hlavně nebrzděte, stejně byste ničemu nepomohli, ale vyšlápněte spojku. Otáčení auta se pak zpomalí.

Chcete zpomalit před zatáčkou? Na kluzkém povrchu je potřeba k sešlápnuté brzdě vyšlápnout i spojku a brzdit co nejdéle v přímém směru. Ve většině případů tak smyku předejdete.

3. Když ztrácíte kontrolu nad autem

Jsou chvíle, když víte, že nehodě už nejde zabránit, auto je neovladatelné a vyjedete ze silnice. Nepanikařte, myslete s chladnou hlavou a situaci se snažte alespoň trochu zvládnout. Pokud to jde, snažte se vyhnout pevným překážkám (stromům, budovám) a ze silnice se pokuste vyjet popředu.

4. Předvídejte a nechte si dostatečný rozestup

Tohle pravidlo jste už slyšeli minimálně už v autoškole tisíckrát, nicméně jeho nedodržování je pak příčinou řady nehody. V zimě jezděte pomaleji, tedy zase ne tak, abyste zdržovali ostatní řidiče.

Dodržujte dostatečný odstup od ostatních vozidel, brzdná dráha je totiž na mokru zhruba 2x delší než na suché vozovce, na sněhu je 5x delší než na suchu, na ledu je dokonce 10x delší než v létě.

5. Důkladně očistěte auto od sněhu a námrazy 

Je to sice banální rada, ale může vám ušetřit dost peněz. Podle novely zákona, která vešla v platnost letos, totiž mají řidiči povinnost očistit auto od sněhu a námrazy. Doteď bylo bohužel běžnou praxí, že někteří řidiči ve spěchu očistili jen přední sklo a na “čepici” na autě zapomněli. Za nedodržení předpisu hrozí pokuta až 2500 korun.

Autor: Luboš Procházka / Anna Netušilová

Životní styl - další články

Doporučujeme