POZOR na nekvalitní laky na nehty! Mohou vaše tělo pěkně potrápit

6. února 2018·Životní styl·Redakce

Po krásně upravených nehtech touží nejedna žena a dokonce i některý muž. Pravidelné používání laku na nehty ale není nic, za co by nám naše tělo poděkovalo... Nejen, že negativně působí na samotné nehty, ale ohrožuje dokonce i celé naše tělo! Na tyto látky si dejte obzvláště pozor.

Mnoho žen dobře ví, že lak může jejich nehty vysoušet a dokonce kvůli němu mohou i zežloutnout. Málokdo si však uvědomuje, že tím rizika spojená s chemickými laky nekončí. Klasický barevný lak, a zejména ten nižší kvality, totiž obsahuje celou řadu látek, které mohou naše tělo pěkně potrápit.

Jednou z nich je například formaldehyd. Jedná se o bezbarvý plyn, který se do produktu přidává, aby prodloužil dobu použitelnosti laku. Právě on je zodpovědný za onen charakteristický zápach, který tak dobře znáte. Zejména v případě alergie ale může způsobit nepříjemné vyrážky a záněty kůže, nebo dokonce chemické popáleniny. Zaznamenat můžete i štípání v krku nebo dýchací obtíže. U zdravotně slabších jedinců může látka vyvolat dokonce nepravidelnost srdečního rytmu, křeče a v nejhorším případě rakovinné buněčné bujení.

Další potenciálně nebezpečnou látkou je rozpouštědlo toluen. Látka, díky níž je barva laku dobře zakonzervovaná a jeho povrch po nanesení krásně hladký, je nebezpečná hlavně pro těhotné nebo kojící ženy. Toluen totiž zpomaluje vývoj dítěte a k vaší ratolesti se může snadno dostat skrz placentu nebo mateřské mléko. Látka negativně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a poškodit může i funkci té rozmnožovací. Snadno vám způsobí například bolesti hlavy, slabost, omdlévání nebo nevolnost.

Pozor si dejte i na dibutyl ftalát (DBP). Tato látka je odborníky považována za toxickou v oblasti reprodukce. Způsobuje také poruchy endokrinního systému (soustavy žláz s vnitřní sekrecí) nebo dýchací a gynekologické potíže.

Jistě vás napadne, že tyto látky sice mohou být děsivé, ale při nalakování nehtů je přece člověk vystaven jen malému množství. Bohužel to však není tak docela pravda. Vědci zrealizovali studii, ve které testovali 24 žen. Studie provedená Dukeovou univerzitou v Severní Karolíně a Pracovní skupinou pro životní prostředí (EWG) zjistila, že po deseti hodinách od nalakování nehtů měly ženy sedminásobně zvýšenou hladinu některých nebezpečných látek v těle oproti normě. V případě, že by laky na nehty používaly v rámci běžné rutiny, dovedete si jistě představit, co by se dělo v organismu.

Jsou to sice poněkud smutné zprávy, nemusíte se ale bát. Pokud jste fanoušek barevných nehtů, není nutné na laky do konce života zanevřít. Existují výrobky s označením 5-free nebo 3-free, které jsou podstatně bezpečnější. 3-free znamená, že se v produktu nevyskytuje formaldehyd, ftalát ani toluen a značka 5-free dokonce ukazuje, že v laku nenajdete formaldehyd ani jeho pryskyřice, toluen, dibutyl ftalát ani kafr. Při příštím nákupu tedy nezapomeňte pořádně prozkoumat složení!

Autor: Barbora Oulehle Pisingerová

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme