Příliš čistoty škodí, pravidlo pěti vteřin funguje: Mýty o bakteriích

5. listopadu 2019·Životní styl·Redakce

Chřipka v současných dnech útočí na každého z nás a nebezpečné bakterie poletují všude, kam se pohnete. Stoprocentní návod, jak se jim vyhnout, neexistuje, zapomeňte ale na mýty, které bakterie provází.

Mýtus 1: Pravidlo 5 vteřin

Říká se, že pokud vám nějaké jídlo upadne na zem, můžete jej sníst jen v případě, že tam neleželo déle než 5 vteřin. Poté jej prý napadnou bakterie. Je to ale nesmysl, riziko nákazy jídla je málo pravděpodobné, i když tam bude ležet déle. Pokud tedy nemáte špinavou podlahu.

Mýtus 2: Antibakteriální gely nás ochrání

Šikovná věcička, kterou můžete nosit všude s sebou a umýt si ruce, když není poblíž umyvadlo s vodou. Někteří výrobci tvrdí, že antibakteriální gely dokáží usmrtit až 99 % bakterií, podle odborníků je to spíše 60 %. A stejně nedovedou zabránit přenosu bakterií, které způsobují žaludeční potíže.

Mýtus 3: Příliš velký pořádek snižuje imunitu

Existují názory, že příliš velký pořádek snižuje schopnost našeho imunitního systému bránit se proti chorobám. Tomu nevěřte, vědci o tom nemají žádné důkazy. Čisté domácí prostředí je velmi důležité. A po příchodu z venku byste si měli vždy umýt ruce. A nezapomínejte ani mýt ovoce a zeleninu, které donesete z nákupu. A při zpracování masa důkladně myjte i nůž a desku na krájení.

Mýtus 4: Nestačí mýt ruce jen vodou

A jak se správně mýt? Nejlepší jsou prý antibakteriální mýdla. Pro to však neexistuje žádný vědecky ověřený důkaz. Čistá voda funguje stejně dobře jako jakékoliv mýdlo.

Mýtus 5: Za všechno může klimatizace

Klimatizace v uzavřeném prostoru, kde vzduch nekoluje, teoreticky může přispět k šíření choroboplodných zárodků. V dnešní době však většina klimatizačních jednotek funguje tak, že filtruje starý vzduch ven z budovy a do budovy přináší čerstvý vzduch.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme