Rande po padesátce? Proč ne? Jen myslete na to, že už vám není dvacet

24. března 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Cesty lásky jsou nevyzpytatelné a složité. Navázat fungující vztah není snadné v žádném věku, tím spíš v pozdějším, když už za sebou pravděpodobně máte nějaké to zklamání. To ale neznamená, že by to po padesátce nemohlo fungovat! Jak na to? To nám prozradil web Dáma.cz.

V čem se liší rande dvacetiletých a padesátiletých?

V počáteční fázi se můžete potýkat se silnou nedůvěrou způsobenou například rozpadlým dlouhodobým vztahem. V tomto věku má každý své představy o životě, ze kterých nechce ustoupit, vazby z minulosti a možná obavy, jak by ho přijala rodina a děti druhého partnera. V tom je seznamování v pozdějším věku odlišné.

“Ze zkušeností našich klientů, kterým je nad padesát let však můžu říct, že stejné to je v tom, že člověk je zpočátku lehce nervózní, má obavy, jestli se druhému bude líbit, a někdy to je i trošku rozpačité,” popisuje webu Dáma Kristýna Mertlová z online seznamky Tvoje láska.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Amoureux de la vie (@soppatlove_after50)

Kde hledat toho pravého

Někteří lidé podle Mertlové mají už předem odmítavý postoj, říkají si, že se stejně nemají kde seznámit a že nikoho nenajdou. “To je samozřejmě špatně, přistupovat k seznámení hned negativně. Navíc existuje mnoho způsobů, jak potkat partnera, jako jsou online seznamky, speed dating pro lidi nad padesát let, při práci nebo v okruhu známých. Také znám příklady, že se dali dohromady lidé, kteří se znali už od mládí a v padesáti zjistili, že je to k sobě táhne,” uvádí Mertlová. Není proto od věci se rozhlížet kolem sebe.

 

Jak udělat partnerovi ve svém životě místo?

Po seznámení se často stává, že lidé udržují hodně povrchní vztah a bojí se partnerovi otevřít a pustit ho do svého života. Podívejte se na to jinak: Teď už se můžete opřít o své životní zkušenosti, víte, co chcete a co nechcete, a rychleji poznáte, jaký druhý člověk je. A když zjistíte, že ten druhý je moc fajn, proč nejít do plnohodnotného vztahu? V padesáti letech je přece velmi brzy na to, abyste rezignovala na partnerský a intimní život.

Čas sice vyplníte prací a koníčky, ale v jednu chvíli pravděpodobně dospějete do bodu, že nechcete být sama, protože toužíte mít společné zážitky a mít vedle sebe někoho, na koho se můžete spolehnout. Proto je dobré zbavit se ostychu a jít do toho. Je normální, že má člověk strach, ale díky tomu, že ho překoná, tak může najít partnera, se kterým zestárne. Podle Mertlové jsou i páry, kterým bylo mnohem více a toho druhého si do života vpustili a žijí v harmonickém vztahu.

Životní styl - další články

Doporučujeme