Řešit za děti jejich průšvihy?

15. září 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Otázka k zamyšlení. Každé dítě by mělo nést za svoje prohřešky zodpovědnost. Ta by měla být přímo úměrná stáří dítěte a velikosti prohřešku. Každý věk s sebou nese "průšvihy" jiného typu.

Starosti nejmenších 

Batole a předškoláček mají úplně jiné starosti, než dítě školou povinné, natož puberťák. Nejmenšího trápí například hračka, kterou mu rozbil kamarád. Usedavým vztekem či pláčem dává najevo svůj smutek. Ten, který mu hračku zničil, většinou utíká z dosahu dospělých, anebo se schová za nejbližší gauč. A pak je na nás dospělých, jak tento světový problém vyřešíme, protože  pro malého nešťastníka jsou tyto problémy opravdu vážné a zásadní. V žádném případě je nezlehčujte! Pokud se viník přizná, pak je na řadě omluva poškozenému, která by se měla stát i pro malé dítě samozřejmostí.

Průšvihy školáků

Slzy dojetí, když jde váš prvňáček s aktovkou na zádech poprvé do školy, mohou velice rychle vystřídat slzy vzteku a bezmoci. Proč zrovna váš syn dal spolužačce žvýkačku do vlasů? A proč se vaše dcera přetahovala s kamarádkou o její penál tak dlouho, až se zničil? Tyhle problémy se ve školních lavicích řeší často. Váš roztomilý andílek se může snadno a velmi rychle změnit v malého ďáblíka, který se například, nechá strhnout partou. Nepropadejte panice, s dítkem promluvte, při opakovaných problémech zajděte za dětským psychologem, a hlavně,  buďte mu oporou,  nikoli nepřítelem. Začátkem úspěchu je, když si dítě dokáže svoji chybu uvědomit a přiznat.  Potom už jen věřte tomu, že pro něj bude dostatečným  poučením a příště bude jednat lépe. 

Manýry puberťáků

Školák přestává nosit jedničky. Žákovská se hemží poznámkami. A komunikace mezi vámi a dítětem je vždy vaši iniciativou, jinak vás většinou míjí bez povšimnutí. Je to tady – puberta! Období, které spousta rodičů tráví s mokrým hadrem na hlavě. Buďte ve střehu a rozhodně nestůjte k dítěti zády. Není nic důležitějšího, než důvěra! Vašim miláčkem mlátí puberta, hormony a skutečně se stává někým jiným…roste do dospělosti. A to s sebou nese veliké změny, na které se připravte. Zklamání z první lásky, první návrat z restaurace, prudké změny nálad, útěky odkudkoliv (kam dříve rádo chodilo) a hledání sama sebe. Buďte pozorným posluchačem, trpělivým přítelem, radícím a chápavým kamarádem.  Jednou to přejde… V tomto období je víc než kdykoli jindy potřeba individuální a hlavně citlivý přístup.

České děti jsou na tom dobře

Ne nadarmo se říká: “malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti”!  Problémy vašich dětí budou po celý život i vašimi problémy. Když  budete mít pocit, že vaše dítě není šťastné, nebudete ani vy. Pokud se rozhodnete nechat dítě, aby si problém vyřešilo samo, věřte mu, že to dokáže. Vždy mu ale dejte možnost, aby za vámi mohlo příjít a požádat o pomoc a radu. Dejte mu najevo, že žádný jeho problém není pro vás nezajímavý, a že jste tu vždy pro něj, abyste mu pomohli, samozřejmě hlavně radou a zkušeností.  

Podle nedávné studie PISA, kde se srovnávala mimo jiné i schopnost dětí řešit problémy, české děti dopadly dobře. Ze 44 zemí se dělíme s Němci o 16. a 17. příčku.  

 

 

 

A co si o tom všem myslí Markéta a Aneta  z Dámského klubu Frekvence1  

 

Aneta: „Za děti by se problémy řešit neměly. Musí si zvyknout, že ne vždy za jejich zády budou rodiče, musí se naučit čelit problémům i konfliktům. Mohu dítěti například poradit, jak na to. Ale pokud bude spolužák mé dítě třeba mlátit, poradím mu, jak reagovat, ale nepůjdu to zlé dítě pokárat. Akorát bych tím svému dítěti ublížila a zničila mu sebevědomí. Opak je, pokud mé dítě přijde s pláčem, zoufalé, že už neví jak si se situací poradit. To už bych pak zasáhla.“

Markéta: „Za děti by se problémy řešit měly, protože by je člověk neměl nechat čelit životním situacím zcela samotné. Slovem řešit myslím, navést je, z dohledu je chránit, v případě nehody zasáhnout. Samozřejmě to vše úměrně jejich věku. Jeden drobný příklad – když dítě například opakovaně ztratí školní čip, nekoupím mu nový, tím situaci nevyřeším, ale nechám ho si na něj vydělat, nebo si za něj utratí kapesné, aby si na nový čip konečně dávalo pozor.“

 

Od 16:00 i s Danem v Dámském klubu na  Frekvenci 1! 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme