Sebevyjádření je pro naše okolí důležité. Když jim neřekneme, co chceme, oni to nemůžou tušit

23. října 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Když řekneme sebevyjádření, tak si mnoho z nás pod tímto pojmem představí to, jak se chováme navenek, jak se vyjadřujeme, jak se chováme a jestli dovedeme mluvit o svých niterných pocitech. A o tom všem bude mluvit i kartářka Blanka v dalším díle podcastu Kartářka Blanka na Youradio Talk.

Sebevyjádření je energie páté čakry. Je to dar slova; prostředek, jak ostatním vyjádřit své myšlenky, zkušenosti a moudrost. „I ta nejúžasnější myšlenka, kterou ale nikomu neřekneme, je k ničemu a zůstává nevyužitá. Je součástí komunikace, která je důležitá pro vývoj i společnosti.Jestliže nedovedete vyjádřit své myšlenky, názory a pocity, bráníte ostatním, aby vás poznali a pochopili,” říká Blanka s tím, že pak vznikají zbytečné nedorozumění a konflikty.

Je nesmysl myslet si, že se naše okolí dovtípí, co od něj očekáváme. Naše okolí si tak může myslet úplně něco jiného, než máme na mysli my. „Oslabené sebevyjádření vzniká i v dětství, protože to je součástí vnitřního dítěte. Často dětem říkáme, že do toho nemají, co mluvit a že na jejich názoru nezáleží. Tento program chování si s sebou můžeme nést celý život a pak nám to brání v rozvoji. Je důležité si s dětmi povídat a vyjádřit tak svoje pocity. Nikdy si nedělejte srandu z toho, co vám říkají. I když vám jejich jednání může přijít malicherné, pro ně je to velmi důležité. Je potřeba se vžít do světa dětí a uvědomit si, že oni mají také starosti, které řeší,” upozorňuje kartářka.

Máme spolu mluvit o všem i o nejniternějších pocitech

Podle kartářky jsme celý život na cestě, učíme se a nikdy nejsme v cíli. „Je potřeba si uvědomit, že ten, kdo svoje pocity drží v sobě, nenaučil se sebevyjádření a týrá sebe i okolí. Pokud máme ten blok se sebevyjádřením, je potřeba ho odhodit do koše jako nepotřebnou věc. Slova můžou být tím, co rozeženou mraky, nedorozumění může pohladit duši. Žádný vyslovený názor není zbytečný, pokud je součástí diskuze. Máme spolu o všem hovořit, všechno je o komunikaci,” zdůrazňuje Blanka a dodává, že je velmi důležité mít se komu svěřit a s kým probrat věci, které nás trápí.

Být bez sebevyjádření neznamená, že nemáte názor. Nikdo o něm ale neví. „Posoudit správnost svého názor lze, jen když ho porovnáte s názorem někoho jiného. Nezapomeňte tuto možnost dostatečně využívat, vše se má vyvíjet. Myšlenky a pocity bez vývoje nás nutí stát na místě. Když ostatním neřeknete, co vám vadí a co vás trápí, mohou si myslet, že je všechno v pořádku a že jste spokojení. Uvádíte je v omyl. To, že jste nespokojení, není jejich chyba, ale vaše,” říká kartářka. Spoustu lidí se i bojí dát najevo svou citlivost, prezentují se jako bojovníci a pak z toho mají deprese. „Neumět mluvit o svých pocitech vyvolává vnitřní napětí a vede k často onemocnění psychiky i těla. Je potřeba to ze sebe dostat.Podcast Kartářka Blanka můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Životní styl - další články

Doporučujeme