Šéfe, pusu na tykačku. Jak zvládnout vánoční večírek a neztrapnit se

12. prosince 2019·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Naplno startuje sezóna předvánočních firemních večírků! Jak se na ně obléci? A jak se na ně chovat? Čtěte naše užitečné rady.

Hlídejte si oblečení

“Instrukci, co na sebe, bychom měli najít na pozvánce, tam se obvykle uvádí styl: tmavý oblek (formal dress), neformální oblečení (casual), neformální, ale módní (smart casual), neformální, ale slavnostní (festive casual), smoking (black tie),” řekla rádiu Frekvence 1 odbornice přes etiketu a šéfka agentury VIPosobnosti Alena Hájková.

Pozor na spory

“Rozhodně není tento večer vhodný, abychom si se svými spolupracovníky vyříkali věci, které nás trápí, nebo začali vyvolávat nějaké spory. Trvá-li některý z kolegů na vyřízení problému, je vhodné nabídnout jiný čas nebo odejít stranou. Tyto záležitosti se vyřizují vždy mezi čtyřma očima,” upozorňuje.

Hodně alkoholu

“Protože se tyto večírky neobejdou bez alkoholu, je důležité kontrolovat jeho míru. Začne-li vás někdo nepříjemně obtěžovat, snažte se poodejít k jiné skupince společnosti. I my sami se musíme stále kontrolovat. Prvním varovným příznakem je přílišné horko a nutkání odložit si sako a povolit si kravatu u krku,” prohlásila Hájková.

Nebezpečné tykání

“Mezi trapasy můžeme zařadit i nevhodné pokusy o tykání. Stane se, že v opilosti nabídnete šéfovi tykání. Když se urazí, omluvte se. Může se ale stát, že ho přijme, a ráno o celé situaci pochybujete. Jde-li to, vyhněte se tykání i vykání a počkejte, jak vás osloví šéf. Nebo mu vykejte. Uvidíte, zda se proti tomu ohradí či ne. Pokud vám v povznesené náladě nabídl tykání on a vy si nejste jisti, jestli si to bude pamatovat i druhý den, raději mu vykejte. Obecně platí, že tykání navrhuje vždy žena muži, starší mladšímu. V pracovních vztazích může tykání ale navrhnout jen šéf, nikdo jiný,” radí.

Rozbitá sklenička

“Pokud se vám na večírku stane, že rozbijete talíř s jídlem, nebo skleničku, dělejte, že se nic nestalo, případně požádejte obsluhu, aby vše uklidila,” uzavírá Alena Hájková.

Životní styl - další články

Doporučujeme