TIP: 6 nejlepších možností na venkovní koupání v okolí Prahy

3. července 2018·Životní styl·Luboš Procházka

Horka jsou tu v plné kráse a tak je třeba se osvěžit. Připravili jsme pro vás tipy na nejlepší přírodní koupaliště v okolí Prahy!

V blízkosti hlavního města nejdete zatopené lomy, jezera, pískovny nebo rybníky, kde můžete strávit den příjemněji, než u přeplněných bazénů ve městě.

Proboštská jezera

Vzdálenost: 31 km

Jak se tam dostat: Jeďte směr Brandýs nad Labem, Stará Boleslav a odbočte na silnici 331 v Brandýse.

Kvalita vody: dobrá

Proboštská jezera se nachází v oblasti bývalé těžby štěrkopísku a jsou spojena záhybem s Labem. Koupaliště se nachází přibližně 1,5 km severně od Brandýsa a je zde i parkoviště, občerstvení, WC i převlékárny. Vybírá se vstupné a areál je oplocen. V provozu je také malý kemp. Pláže jezera jsou převážně písčité, místy porostlé vegetací. Místo je oblíbené milovníky windsurfingu. Pro širší vyžití, třeba i celé rodiny, jsou zde hřiště, kurty, dětský koutek a restaurace s parkovištěm.

Lhota

Vzdálenost od Prahy: cca 50 km

Jak se tam dostat:  Z Prahy vedou dvě trasy. První přes Kostelec nad Labem, druhá, z centra rychlejší, je přes Brandýs nad Labem.

Kvalita vody: dobrá

Jezero uprostřed pěkné přírodní scenérie je velké 25 hektarů a najdete je u obce Lhota mezi Mělníkem a Brandýsem nad Labem. Pískové pláže jsou obklopeny borovým lesem a návštěvníci zde mají kromě pěkné přírody i toalety, stánky s občerstvením a hřiště na plážový volejbal. Jezero je také oblíbeným cílem nudistů.

Než dojdete k jezeru borovým lesem, musíte nechat auto na parkovišti, které má kapacitu až 1500 automobilů, má prašný povrch a jsou zde vysázeny stromy, které příjemně stíní. V dobách slunečních prázdninových víkendů může být parkoviště úplně plné. Platí se vstup (50 kč)  i parkovné, protože areál spravuje soukromá společnost.

Uživatelé aplikace Swimplaces toto koupání ohodnotili maximálním hodnocením, pěti hvězdičkami. Někteří z nich si ale stěžují na velké množství lidí během letních měsíců nebo na zákaz vstupu se psy.

Jezero Konětopy

Vzdálenost: 42 km

Jak se tam dostat: jeďte po silnici E65 a za Brandýse odbočte na Kostelní Hlavno

Kvalita vody: dobrá

Pískovna s průzračnou vodou mezi vesnicemi Konětopy a Dřísy, o pár kilometrů dál, než je jezero Lhota. Dříve zavřený a nedávno znovu zpřístupněný lom s krásnou vodou je oblíbený nejen na koupání, ale i na potápění. Najdete zde travnatou i malou písčitou pláž. Raritou je pak výskyt sladkovodních medúz. Platí se tu vstupné i parkování (oboje po 50 Kč). Návštěvníci oceňují možnost občerstvení ve stáncích a kamenné WC. Po špatných zkušenostech místní zrušili povolení pro vstup se psy.

Lom Hřiměždice

Vzdálenost:  Asi 72 km od Prahy, mezi Dobříší a Sedlčany

Jak se tam dostat:  směr Mníšek pod Brdy

Kvalita vody: vynikající

Lom využívali dříve armádní potápěči, dnes je zde oblíbené rekreační místo, kde můžete skákat do vody z výšky až deseti metrů nebo se slunit na molu. Tento lom je sice trochu z ruky, ale zase stojí za to: pro svůj romantický vzhled je často využíván filmaři jako kulisa pro různé filmy. Určitě by se vám zde vybavily scény z filmů Výchova dívek v Čechách, Cesta peklem nebo Bobule 2. Vstup je zdarma.

Lom Hřiměždice je rájem pro milovníky skoků z výšky. Každoročně se zde pořádá High Jump, kombinace cliffdivingu a hudebního festivalu se skvělým doprovodným programem. Letos proběhne 31. července a 1. srpna, takže o důvod víc se do Hřiměždic vypravit.

Kokořínský důl

Vzdálenost: 49 km, asi 12 km od Mělníka

Jak se tam dostat: Na Kokořín se lze dostat ze třech hlavních směrů: Mělník, Dubá, Mladá Boleslav.Nejčastější příjezdová trasa vede přes Mělník směr Kokořín a Mšeno.Kvalita vody: dobrá

Kokořínský důl je jedním z nejkrásnějších údolí v Čechách, protože do něj ústí množství roklí s různorodými pískovcovými útvary. Údolí je přibližně 14 km dlouhé, začíná u křižovatky zvané Ráj a končí u železniční zastávky Lhotka u Mělníka. Kokořínský důl je tvořen zejména pískovcovými bloky a věžemi, které místy získávají charakter skalního města. Najdeme zde hluboké rokle, skalní jeskyně a převisy, romantické tůně s porosty leknínů, i malebné roubené stavby.

Jezero nedaleko města Sadská

Vzdálenost: 53 km

Jak se tam dostat: Je třeba jet po D11 a pak odbočit na 330 směr Nymburk

Kvalita vody: dobrá

Jen 20 minut jízdy z Prahy se nachází příjemná pískovna s čistou vodou, jako stvořená pro slunění na písečných plážích či ležení ve stínu borových lesů. Koupání si zde oblíbily především rodiny s dětmi. Je tu i vyhrazená pláž pro nudisty a volejbalové hřiště. Jezero nedaleko města Sadská, v blízkosti Labe, vzniklo těžbou písku, která byla zahájena v sedmdesátých letech. Těžba byla ukončena v roce 1992 a zatopený lom se stal vyhledávaným koupalištěm s průzračně čistou vodou.

Naše tipy, kde se vykoupat v Praze

Nejlépe hodnocená koupaliště jsou Petynka,  Hostivař, Džbán, Motol a Divoká Šárka.  Vyhnout byste se měli například Šeberáku.

Petynka

Koupaliště v areálu ve Střešovicích má přes letní období otevřený  50metrový  venkovní vyhřívaný bazén. Zajímavé je také wi-fi zdarma, což je celkem rarita. Na webu také najdete online kameru koupaliště, což vám pomůže při rozhodování, jestli tam není příliš plno.    

Hostivař

Kvalita vody je v současnosti vhodná i pro malé děti. Nádrž v Praze 10 je umístěna v příjemném, chráněném a slunném údolí, obklopeném lesoparkem. Budete si připadat jako u moře, protože jde o velkou vodní plochu kolem 44 hektarů. Místy je hloubka vody až 12 m. Na levém, plochém břehu jsou vybudovány pláže s vyhrazeným prostorem, dlouhé 350 metrů.  Kapacita koupaliště je přibližně 15 000 osob. Připravte se na to že dno může být někde písčité, jinde i bahnité.

Motol

Ačkoli by jste možná nečekali relaxaci hned vedle Motolské nemocnice v Praze 5, voda je zde velmi dobrá.  Rybník je totiž napájený motolským potokem a návštěvníci se mohou slunit na travnaté ploše jako u babičky na vsi. Přesto zde nechybí zázemí, venkovní sprchy a převlékací kabiny. A pozor na plavčíka. Pokud sem zajdete bez svačiny, můžete si na místě i koupit něco k snědku.

Máte-li  malé děti a chcete si koupání užít s rodinou, dobrým tipem muže být koupališti Džbán nebo koupaliště v Divoké Šárce, kde je pozvolný vstup do vody. Ale pozor: v Šarce bývá voda trochu studenější.

Jak zjistíte kvalitu vody?

Vyplatí se podívat na stránky Krajské  hygienické stanice Středočeského kraje.  Kvalitu vody si ověříte na stránce http://www.khsstc.cz/koupaliste.aspx

Hygienici používají pět stupňů označení pro hodnocení kvality vody: vhodná, vyhovující, voda se zhoršenou jakostí a voda nevhodná ke koupání. Koupací místa jsou označena barevnými smajlíky – od modrého, který označuje nejlepší kvalitu vody pro děti, alergiky a citlivé lidi, až po černý.

Životní styl - další články

Doporučujeme