Tohle jsou nejčastější chyby, které děláme při manipulaci s brýlemi. Vyhněte se jim

19. května 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Podle serveru iDnes má více než polovina Čechů oční vadu, kvůli které musí nosit dioptrické brýle nebo kontaktní čočky. Ne každý ale o své druhé oči pečuje správně. Pojďme se tedy podívat na nejčastější chyby, které lidé při manipulaci s brýlemi dělají a jak se jim vyvarovat.

Nesundávejte brýle jednou rukou! Zaděláváte si tak na pořádný malér. Obroučky brýlí jsou totiž poměrně křehké a mohou se roztáhnout a později vám na obličeji budou plandat. Vždycky je tedy sundávejte oběma rukama.

Neodkládejte je všude možně! To je další z prohřešků, kterého se majitelé brýlí dopouští. Jednou je dáte do tašky, podruhé do kapsy. Ve většině těchto případů hrozí poškrábání skel. Proto je dobré si brýle ukládat vždy na jedno místo a v tom nejlepším případě do pouzdra. Takto je vždy najdete a hlavně se jim nic nestane.

Dalším prohřeškem je vyhrnutí brýlí na vrch hlavy. V ten moment jim hrozí pád, poškrábání skel, ale narušujete tím i stabilitu brýlových obrouček. Když si je pak vrátíte na nos, budou zbytečně roztažené a nebudou vám na něm držet. Pokud teda chcete mít brýle neustále po ruce, doporučujeme si pořídit brýlové šňůrky. Ty jsou v různých barvách a můžete jimi lehce oživit i váš outfit.

Rozhodně nečistěte skla tričkem či čímkoli, co máte zrovna po ruce! Před tím varují dokonce samotní optici. Látky totiž obsahují vlákna , která brýlová skla mohou poškrábat a způsobené rýhy už opravdu ničím neodstraníte. Doporučujeme tedy nečistit skla na sucho. Nejlepší je navlhčit sklíčka, kápnout na ně trochu saponátu, promnout mezi prsty a doleštit hadříkem z mikrovlákna.

Pokud brýle používáte jen na řízení, tak určitě se vám už mnohokrát stalo, že jste je nechali na palubní desce svého automobilu. Na toto místo velmi intenzivně svítí slunce a paprsky, které na brýle dopadají, vytváří saunový efekt. Pak je jen otázka času, kdy mu plastové obroučky podlehnou a prasknou. Proto je dobré je nikdy neukládat na slunečné místo nebo v blízkosti topení.

Za žádnou cenu je nikomu nepůjčujte! Riskujete tak jejich roztažení. Proto raději každého s tímto nápadem zdvořile odmítněte. Také své brýle nikdy neslepujte! Pokud se vám rozbily, vždy je lepší s nimi zajít k optikovi.

Pokud se věnujete sportu, tak také doporučujeme, buď investovat do speciálních sportovních brýlí, které mají lepší stabilitu nebo si pořiďte rámečky z plastu. Přeci nechcete při prvním otřesu při běhu nebo na trampolínkách o brýle přijít a zničit si je.

Také vždy myslete na to, abyste je neodkládali sklíčky dolů. Nikdy je nemějte na nose, když si aplikujete vlak na vlasy. Chemikálie by je totiž mohly poleptat. Také koupat se s nimi v moři není moudré, jelikož slaná voda může poškodit skla a nezapomeňte je chodit ke svému optiku pravidelně seřizovat a vyčistit skla ultrazvukem. Věřte, že pak vám brýle opravdu vydrží mnoho let.

Životní styl - další články

Doporučujeme