Udělejte pejskovi návštěvu veterináře snesitelnější. Poradíme vám jak

14. ledna 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shuttersotck)

Když jsme byli malí a čekala nás návštěva u doktora, maminka nás pak vždy za odměnu vzala na zmrzlinu nebo do cukrárny. Věřte, že ani pro vašeho pejska není návštěva veterináře nic příjemného, ani nic, na co by se mohli těšit. Následovná návštěva cukrárny jim asi moc nepomůže, ale existuje několik věcí, které můžete udělat proto, abyste nepříjemné chvíle udělali mazlíčkovi co nejsnesitelnější. Poradí nám s tím web Můj Chlupáč.

Už cesta bývá depresivní

Psi jsou velice empatičtí a dokážou lehce vycítit, že v dnešním výletu bude nějaký háček. I kvůli tomu, že cítí pach ostatních zvířecích pacientů, když se k místu přibližujete, může mít tendenci utéct pryč. Pokud máte doma čivavu, kterou čapnete do náruče, máte vystaráno, ale pokud se vám zapře takový cane corso, budete muset přijít na to, jak ho do ordinace vůbec dostat.

Zkuste mu ordinaci zpříjemnit

V první řadě byste měli pejska před návštěvou vyvenčit a pokusit se ho trochu unavit pořádným dováděním a hraním. Když budete sedět v čekárně, snažte se navodit pohodovou atmosféru. Pokud budete pejska přehnaně chlácholit, bude to mít stejný efekt, jako když začnete chlácholit dítě, které jen obyčejně zakoplo a upadlo na zem. Bude mít z vás pocit, že se stalo nebo děje něco strašného a rozbrečí se, v případě pejska vystresuje.

Po vstupu do ordinace si s veterinářem nejprve jen povídejte a nechte mazlíčka místnost prozkoumat. Ať se mu hned nezačne dít něco nepříjemného. Budete-li mít tu možnost, navštěvujte ordinaci častěji i bez toho, aniž by mazlíčka čekalo nějaké vyšetření. Pokud nebude mít tohle místo spojené automaticky jen s něčím nepříjemným, bude se zde cítit víc v klidu.

Bezpečí a uklidnění

Pokud bývá váš pes v takových situacích agresivní,. bude třeba mu nandat fixační náhubek. Na ten byste ho měli preventivně postupně dopředu naučit. Nebude to pak pro něj nic nového a nekomfortního a v bezpečí budete jak vy, tak veterinář. Sáhnout můžete i po uklidňujících prostředcích, kterých existuje na trhu mnoho. Určitě ale dejte přednost přírodním bylinám, esencím a vitamínům.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme