Vánoce rozvedených mohou být smutné. Tohle jsou tipy odborníků, jak si je zpříjemnit

23. prosince 2022·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Vánoční svátky jsou pro většinu z nás především o rodině. Statistiky ale hovoří jasně - až každé druhé manželství končí rozvodem. Co dělat, pokud je to právě to vaše? Experti sepsali tipy, co dělat, pokud jsou děti na svátky s expartnerem, proč je důležité nepředhánět se v dárcích i v čem vám mohou pomoci dlouhodobé plány.

Rozvod či rozchod dlouhodobých partnerů již dnes není nic neobvyklého. Na naši psychiku mají ale velmi silný účinek a v období vánočních svátků to platí dvojnásob. Experti z britské organizace Family lives sepsali základní rady pro ty z nás, kteří se o svátcích cítí obzvlášť osaměle.

Mluvte s ostatními

Osamělost o svátcích může v mnoha lidech vyvolat silné úzkosti, stres a smutek. Mnozí se za své pocity mohou stydět, odborníci však upozorňují, že je vždycky lepší si o nich někým popovídat.

Pokud s druhým rodičem svých dětí žijete odděleně, snažte se o svátcích mluvit co nejvíc dopředu. Díky tomu budete mít více času si chvíle s dětmi naplánovat předem. Útěchou na Štědrý den bez dětí pak může být například jejich návštěva už 25. prosince, nebo na Štědrý den přes den.

Plánujte i rok dopředu

Někteří rodiče uvádějí, že jim pomáhá plánovat svátky i rok dopředu. Může to znít trochu extrémně, ale vědět, kdy přesně budou děti se kterým z rodičů už dlouhé měsíce předem může být nakonec užitečné úplně pro všechny. Díky tomu se rodinné návštěvy mohou mnohem lépe naplánovat a ten z rodičů, který s dětmi nebude, bude mít více času se s tím emočně vypořádat.

Myslete na prarodiče

Rozpadlé rodiny negativně ovlivňují také prarodiče. Prarodiče ze strany toho z rodičů, se kterým děti nebydlí, svá vnoučata většinou na Vánoce nevídají. To může seniory krutě zasáhnout. Experti radí vytyčit si společně strávený čas na někdy jindy. Udělat si zkrátka malé společné Vánoce společně s prarodiči třeba o pár dní dříve nebo později.

Vyhněte se soutěžení

Mnozí rodiče se o Vánocích vědomě či nevědomě pokouší soutěžit se svým expartnerem. Vymýšlejí exkluzivní večeře, kupují nákladné dárky, dovolují dětem, co by druhý nedovolil. Podle odborníků ale podobné přetahování nic dobrého nepřinese. Děti ve výsledku mnohem více ocení příjemně strávený čas, kdy se jim rodiče budou opravdu věnovat, než svátky plné stresu a věcí, které je po deseti minutách přestanou bavit.

Nešťastné také je, pokud si děti pod stromečkem rozbalí věc, kterou jim už nadělil druhý rodič. Vzájemná domluva je proto velmi důležitá. V neposlední řadě je podle psychologů důležité s dětmi mluvit citlivě, ale na rovinu. Odpovědi typu “protože jsem to řekl/a” drobotinu obvykle neuspokojí a způsobí jenom negativní emoce. Pokud jim ale věci vysvětlíte tak, jak jsou, vaše ratolesti upřímnost určitě ocení.

Životní styl - další články

Doporučujeme