Vaření u dětí posiluje řadu schopností! Třeba kreativitu

4. ledna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Vaření s dětmi není jednoduché. Příprava a následný úklid poté, co drobné ruce všude rozsypou moučkový cukr, si žádají trpělivost. Říká se ale, že vaření je forma umění, a pravda je, že je to i něco víc: je to způsob, jak naučit děti schopnostem zásadním pro 21. století, jako je kritické myšlení, kreativita a spolupráce, napsala v časopise Time šéfredaktorka edice America’s Test Kitchen Kids, která vydává kuchařky pro děti.

Děti vaření přiměje k zamyšlení nad souvislostmi s vnějším světem, když se zeptají, odkud jídlo pochází nebo na původ receptu. Umožní jim upotřebit v jiném kontextu to, co se naučily ve škole.

Častými úkoly při vaření je odměřování surovin, vážení nebo válení těsta na konkrétní rozměr, což prověří matematické schopnosti mladých šéfkuchařů.

Věda v běžném životě

Vaření rovněž ukáže, jak funguje věda v běžném životě. Například taková majonéza: po žloutcích, citrónové šťávě, hořčici, cukru a soli přichází na řadu olej, který se přidává po troškách do misky nebo mixéru, dokud nevznikne hladká, krémová emulze.

Některé děti ale postupují zbrkle, olej přidají najednou a výsledkem je podivná tučná hmota. Naskytne se tak příležitost vysvětlit jim, že olej a vodu nelze obvykle smíchat.

Omyly podporují houževnatost

Kuchařské neúspěchy, jako je tento, ale také úspěchy pomáhají rozvíjet dětskou houževnatost. Vaření kromě praktických dovedností rovněž posiluje charakter. Děti vede k tomu, aby spolupracovaly s ostatními, a buduje jejich sebedůvěru, když si mohou samy zabalit svačinu, upéct pamlsky na výlet nebo pomáhat ostatním s večeří.

Díky vaření jsou děti také otevřenější novým jídlům, která by jinak možná ani neochutnaly. “Jedenáctiletý Jad nikdy nejedl quinou, ale jednou vyzkoušel recept na quinoou s bylinkami. Jeho rodiče pak říkali, že ho tato nová ingredience tak nadchla, že jídlo uvařil pro svou rodinu hned další večer, a od té doby je quinoa součástí jejich domácího jídelníčku,” napsala Molly Birnbaumová.

Nejlepší na vaření s dětmi ale samozřejmě není rozvíjení schopností a udílení životních lekcí, ale vzpomínky, které na tyto chvíle zůstanou. Rodiče totiž nakonec šťastně zapomenou na nepořádek, který dětské pokusy v kuchyni doprovázel.

Životní styl - další články

Doporučujeme