Věčný boj se slimáky na vaší zahradě? Víme jak na ně!

27. srpna 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Problém se kterým válčí zahrádkáři po celém Česku, jsou slimáci! Zvláště na zahradách, které jsou trochu vlhčí. Může se zdát, že sezona slimáků pomalu končí, ale pozor, právě teď kladou vajíčka!

Zlikvidujte vajíčka

Pokud nechceme, aby se nám hned na jaře vylíhli na zahradě noví, mladí slimáci, je potřeba vajíčka zlikvidovat. „Sbírat je je nesmysl, ale je možné udělat hlubokou orbu nebo rytí. Vajíčka se tak dostanou hlouběji do zeminy  a odumřou.“ říká na Frekvenci 1 Miroslav Šmoranc z Českého zahrádkářského svazu.

Slimáky hledejte  pod kameny a dřevem

Pokud máte na zahradě okrasné kameny, uskladněné dřevo nebo dokonce uložená prkna, máte část práce ušetřenou. Slimáky tady najdete pravděpodobně v hojném počtu. Tito ničitelé vaší zahradnické píle a konečné úrody totiž nesnáší slunce a horké dny a tak přes den hledají úrkyt. K tomu ji slouží nejčastěji vlhká a stinná místa.  Stačí tedy kameny nebo dřevo nadzvednout a slimáky jednoduše posbírat.

Zachrání vás Indický běžec

Slimák sežere v podstatě všechno a ve volné přírodě nemá příliš mnoho nepřátel. Jednoho ale přeci: „Jmenuje se indický běžec, a je to druh kachny, který slimáky přímo miluje,“ dodává Miroslav Šmoranc z Českého zahrádkářského svazu. Ale tušíte zcela správně, že před kachnami budou v nebezpečí nejen slimáci, ale i váš milovaný salát, kedlubny a další vámi pěstovaná zelenina na zahrádce. 

Řešení je paradoxně další plž – hlístice 

Jde o jeden z nejkomfortnějších a navíc ekologických způsobů jak se zhoubných slimáků zbavit. Biologická ochrana hlísticemi je jistá a spolehlivě účinná. Záhony na jaře zalijete vodou s násadou mikroskopických hlísti a dále se již o slimáky starat nemusíte – malí parazité pracují sami. Nemějte strach, že malé hlístice slimáky nezvládnou! I miniaturní hlístice zlikviduje obr-slimáka!

Vyhrávejte dlouhodobě 

Boj se slimáky je často nekonečný, zvlášť v případě, že máte souseda, který se o zahradu nestará. Ve vysoké trávě se slimákům vyloženě líbí. Pokud máte sousedy naopak vstřícné, dá se toho využít a o nákup hlístice se podělit. Za prvé ušetříte a za druhé ochráníte několik zahrad najednou. 

Životní styl - další články

Doporučujeme