Vědci zkoumali postavu »přesýpacích hodin«: Nelíbí se nám jen kvůli plodnosti!

31. října 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Není žádnou novinkou, že ačkoli existuje obrovské množství různých tvarů těl, když přijde na ta ženská, lidskému oku zkrátka nejvíce lahodí ta připomínající přesýpací hodiny. Možná už jste slyšeli, že to má své evoluční opodstatnění. Tento tvar postavy má napovídat, že je žena v dobrém zdravotním stavu a je schopná porodit zdravé děti. Podle vědců je to ale o něco složitější.

Záliba v křivkách připomínajících přesýpací hodiny není žádný současný výmysl módního průmyslu. Ať už byly v určitém historickém období preferovány ženy o něco plnějších tvarů nebo naopak o něco hubenější, vždy měly prakticky stejný poměr pasu a boků. Jinými slovy – nezáleží, kolik na svém těle nosily tuku, záleží ale na tom, kde byl uložen.

Vědecká studie z roku 1993 například zjistila, že dívky pózující pro Playboy a vítězky amerických soutěží Miss krásy měly všechny prakticky identický poměr mezi svým pasem a boky. Za ideální se přitom považují zhruba hodnoty kolem 0,67 – 0,70. Evoluční psychologové mají pro tento fenomén jednoduché vysvětlení – postava typu přesýpacích hodin podle nich napovídá hodně o ženině zdraví a její plodnosti.

Není to jen o zdraví

Podle Dr.  Jeanne Bovet ze Stony Brook University je ale skutečnost o něco složitější. Podle vědkyně stojí tato teorie na mnohem vratších základech, než bychom si mysleli. Ve své době totiž sice dávala smysl, pro současnou vědu je ale snadné ji napadnout.

Problémy s předpokladem, že úzký pas indikuje dobré zdraví, jsou hned dva. Tyto studie totiž zahrnovaly i staré lidi, kteří by děti už stejně neměli. A zahrnovaly i jedince s obezitou, která je ovšem doménou moderní doby a naše pradávné předky by v jejich vývoji zřejmě nijak výrazně neovlivnila. Když ovšem vynecháme faktor věku a obezity, najednou není zdaleka tak jasné, proč by žena s nízkým poměrem pasu k bokům měla mít vyšší šanci na zdravé ratolesti.

Chytří potomci

Tak jak to tedy je? Podle Bovet bychom měli věnovat mnohem více pozornosti studiím, které paradoxně příliš známé nejsou. Jedna z nich například uvádí, že má matka se silnějšími boky a užším pasem vyšší šanci porodit inteligentnějšího potomka.

Tuk, který ženské tělo shromažďuje v bocích a ve stehnech, je totiž během těhotenství spotřebováván a slouží jako důležitý zdroj výživy pro vznikající plod. Právě tuk ze stehen a boků je přitom velmi významný pro rozvoj mozku a nervové soustavy. A co je nejzajímavější, tuk z oblasti břicha podle vědců může dokonce blokovat některé příznivé účinky tuku z boků.

Vypočtěte si vlastní hodnoty

Ideálním poměrem pasu a boků je u žen zhruba číslo 0,67. Jakékoli číslo nižší než 0,80 ale ukazuje, že jste zdraví a s nadváhou potíže nemáte. U mužů je zdravá hranice 0,90.

Pokud si chcete vypočítat, jak na tom jste, vydělte obvod svého pasu v centimetrech obvodem svých boků. Čím širší máte pas a čím užší máte boky, tím bude číslo vyšší a tím víc byste měli svému zdraví věnovat pozornost.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme