Velký strašák všech psů a pejskařů. Vzteklina je vážné onemocnění

15. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vzteklina je smrtelné onemocnění, které může infikovat nejenom psy, ale i jiné savce včetně ptáků a lidí. Jedná se o antropozoonózu, která je známa již od starověku a je rozšiřovaná především psy a divokou zvěří, což znamená, že se lidé a zvířata mohou navzájem infikovat tímto onemocněním. O tomto onemocnění existují zprávy již od Řeků a Římanů a o přenosu nemoci kousnutím. Více informací přináší web Zoohit.

Vzteklina se vyskytuje po celém světě, ale v několika zemích byla vymýcena různými opatřeními, jako jsou přísná imigrační pravidla a karanténa. V České republice nebyl, od posledních nálezů v roce 2002 do současné doby zaznamenám žádný pozitivní případ vztekliny u terestriálních obratlovců.  V Evropě je liška považována za nejdůležitější rezervoár pro virus vztekliny.

Virus je přenášen hlavně slinami infikovaných zvířat, infekce se obvykle přenáší kousnutím. Je však také možný způsob infekce kontaktem slin se sliznicí nebo s povrchovými ranami. První příznaky se můžou projevit od 2 do 24 týdnů.

Symptomy vztekliny

Průběh vztekliny zahrnuje tři fáze, které se mohou překrývat.

Počáteční stádium obvykle trvá několik dní a je charakterizováno změnami v chování. Někteří psi se stávají nervózní a neklidní, některá zvířata jsou citlivější na světlo a hluk. Dříve uzavření psi mohou být důvěřivější a pozornější. Psi mohou i silněji slinit.

V excitačním stádiu, “zuřivého vzteku”, se psi stávají nervóznějšími, divokými a výbušnějšími. Kousají a napadají anebo jsou dezorientovaní. Slinění a potíže s polykáním jsou stále silnější.

Ve třetím stupni vztekliny, psi trpí paralýzou, která vede ke kómatu a smrti.

Diagnóza

Bezpečná diagnóza vztekliny může být provedena pouze na mrtvém zvířeti.  Pro diagnostiku mrtvých zvířat se obvykle používá několik testů. U živého psa je možná pouze předpokládaná diagnóza založená na příznacích a historii.

Léčba vztekliny

Léčba vztekliny je u psů zakázána. Dokonce i pokus o terapii je u psů je zakázán, kvůli velmi vysokému riziku infekce lidí. Prognóza po nástupu onemocnění je i u lidí velmi špatná.

Prevence vztekliny: očkování

Pro psy bylo povinné očkování proti vzteklině zavedeno už v roce 1953 a tato povinnost platí dodnes. Veterinární zákon ukládá všem chovatelům psů, aby zajistili očkování štěněte ve stáří tři až šest měsíců a pak i pravidelné revakcinace během doby účinnosti předchozí použité očkovací látky. Pro cesty do zahraničí psi vždy potřebují platné očkování proti vzteklině.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme