Víte, proč mňouká vaše kočka? Chce si s vámi povídat. Prozradíme vám, o co jí jde

20. listopadu 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Koťata na svou matku mňoukají, ale dospělé kočky komunikují mezi s sebou řečí těla, výrazem tlamy, občas na sebe mohou vrčet či vrnět. Proč ale i tak micky mňoukají? Na to se snažil odpovědět web Moulik.cz

Vědci věří, že mňoukání kočky vyvinuly speciálně pro komunikaci s lidmi. Naši zvířecí miláčci rychle pochopili, že jejich klasický styl komunikace na nás nefunguje a přišly na to, co naše mozky pochopí. Nicholas Nicastro z Cornellovy univerzity ve státě New York kočičímu mňoukání zasvětil celou svou disertační studii. Nasbíral stovky nahrávek kočičího mňoukání v různých situacích.

Ty pak předložil lidem a chtěl po nich, aby zhodnotili, jak urgentně kočičí volání na nahrávkách zní a co se tím kočky snaží říct. Majitelé koček byli schopni přeložit 40% nahrávek, což je pro lidi docela úspěch. Mňoukání vám může napovědět, co kočka dělá, co chce a jak zrovna vidí danou situaci. Pokud máte kočičku poprvé, poradíme vám, jak porozumět jejímu mňoukání.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Chci se najíst

Zvuk je snadno pochopitelný i díky tomu, že kočka se vám motá v kuchyni pod nohama a vrhá na vás významné pohledy. A u toho se nezapomene dost nahlas ozvat.

Věnuj se mi, nudím se

Kočka může mňoukat i proto, že se nudí. Nuda může trápit hlavně bytové kočky, proto si s ní pohrajte, pomazlete se nebo jí zkuste zařídit zábav na dobu, když nejste doma. Dejte třeba za okno krmítko pro ptáky, jen ho nezapomeňte zavřít.

Ahoj

Velké množství koček své majitele vítá krátkým, veselým mňoukáním. Pokud jste byli dlouho pryč, než je u vás obvyklé, může svůj pozdrav prodloužit a opakovat ho. To aby vám zdůraznila, že jí necháváte doma čekat až moc dlouho.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

 

Pomoc!

Jestliže kočka mňouká více, než normálně, může to znamenat, že se jí něco děje. Může jít třeba o stres spojený se změnou v jejím okolí. V takovém případě je dobré jí poskytnout útočiště, bezpečné místo, kde si odpočine. Může to ale také znamenat nemoc nebo zranění. Určitě ji proto bedlivě sledujte.

Vadíš mi

Delší, hlasitější a nazlobený zvuk může znamenat varování či jako urgentní výzva. Kočku za mňoukání nestresujte, ale ani ho neignorujte. Touží po vašem porozumění natolik, že vytvořila úplně nový jazyk jen a jen pro vás a překladový slovník k němu vám doslova pokládá k nohám.

Životní styl - další články

Doporučujeme