Menstruace není modrá. Kdy se za ni konečně přestaneme stydět?

29. ledna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Schovávání tampónů po cestě na toaletu, pocity trapnosti při jejich nákupu, stud při první menstruaci, nenávist vlastního těla. Proč se stále stydíme za něco tak přirozeného, a jak to můžeme změnit? S tím nám poradí magazín Elle.cz.

Menstruace je v českém veřejném prostoru stále stigmatizovaná. Vyrůstáme s představou, že krev je modrá a že každý měsíc opakující se krvácení je pro ženy těmi nejradostnějšími dny v měsíci. Rády bychom poznaly alespoň jednu ženu, která by během svých dní jásavě tančila jako v reklamě na vložky. Realita je naprosto opačná, ale s tou se v médiích dospívající děvčata a chlapci setkají jen zřídka

Vůbec se nemluví o tom, jaká traumata mohou prožívat velmi mladá děvčata, která svojí menstruaci zažívají teprve na začátku. Málokdy jim kdokoli řekne, že je to něco, za co se nemají stydět. Nejen reklamy jim i nám všem stále opakují jediné poselství: „Hlavně to vyřeš co nejdiskrétněji, ať se o tom nikdo nedozví!

Krev je červená, na veřejnosti ale modrá

Australská značka Libra prodávající menstruační pomůcky vloni spustila kampaň, která se distancovala od zobrazení modré krve a předkládala věci tak jak jsou. Tedy ukázala něco, co už všichni dávno ví, ale zdráhají si to přiznat. Krev je zkrátka červená. Banální a zcela přirozená změna spustila vlnu reakcí, mnoho z nich ale také těch negativních. Lidé se bouřili, že je přiznání pravé barvy pohoršuje a otravuje, protože pak musí svým dětem vysvětlovat, co to znamená. O to ale přece jde, nebo ne?

Životní styl - další články

Doporučujeme