Donedávna o ní svět skoro nevěděl, dnes je hrdinkou. Kdo je první dáma Ukrajiny Olena Zelenská?

5. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Volodymyr Zelenskiy a Olena Zelenska (Zdroj: Profimedia)

Není dne, možná ani hodiny, aby se nemluvilo o válce na Ukrajině. I tyto smutné chvíle ale mají své hrdiny. Mezi nimi je ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky, který se ukázal jako hrdina a podporuje svůj lid. Věrně při něm stojí i jeho žena Olena Zelenska. Informaci uvedl Marianne, Vogue nebo CNN Prima News.

První dáma Ukrajiny se narodila 5. února 1978 ve městě Kryvyj Rih jako Olena Kiayshko a pochází ze stejného města jako její manžel, ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky. “Chodili jsme na stejnou základní školu, ale seznámili jsme se až o mnoho let později, když jsme oba studovali na Fakultě civilního inženýrství na Kryvyi Rih National University,“ řekla Olena. Mladá Olena studovala architekturu a Volodymyr se živil jako komik a herec.

I ji ale zlákalo umění, přesněji scenáristika. Nyní pracuje pro ukrajinskou produkční společnost Studio Quarter 95. Psala i pro komediální skupinu, která poprvé vynesla jejího manžela do centra pozornosti díky populárnímu ukrajinskému televiznímu seriálu Služebník lidu. Pár se vzal po osmileté známosti v roce 2003 a o rok později se jim narodila dcera Oleksandra. V lednu 2013 syn Kyryl. První dámou se Olena stala 20. května 2019, kdy se její manžel ujal úřadu.

View this post on Instagram

A post shared by Vogue UA (@vogue_ukraine)

Místní televizi nejprve řekla, že manželovi bránila, aby se stal prezidentem. “Je to velmi obtížný krok, není to ani projekt, je to jiný životní směr, který zásadním způsobem ovlivní život celé rodiny,” přiznala. Stejného roku se ale objevila na titulní straně regionální verze časopisu Vogue. V rozhovoru prohlásila, že raději zůstává v zákulisí. „Nejsem na večírky, nerada vyprávím vtipy. Není to v mé povaze,” řekla.

Nicméně i ona se v nové práci našla. “Našla jsem si ale důvody pro publicitu. Jedním z nich je možnost přitáhnout pozornost lidí k důležitým společenským otázkám,“ vysvětlila první dáma. Své postavení nyní využívá k tomu, aby se zasadila o sociální a humanitární záležitosti, včetně rovnosti žen a mužů, zlepšení kvality výživy dětí na ukrajinských školách.

View this post on Instagram

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Nyní je před Zelenskou a jejím manželem daleko větší výzva. První dáma se po invazi ruských vojsk na Ukrajinu rozhodla podpořit veřejně svého manžela i svůj národ. „Můj ukrajinský lide, jsi neuvěřitelný. Jsem hrdá, že s vámi mohu žít v jedné zemi. Dnes nebudu ani plakat, ani panikařit. Budu klidná a sebevědomá. Moje děti se dívají. Budu vedle nich, vedle svého muže a s tebou. Miluji Tě, Ukrajino,” napsala na sociální sítě. Zelenskyj prohlásil, že je pro Rusko nyní “číslem jedna” a na druhém místě je jeho žena a děti. První dáma zůstává po boku svého manžela v Kyjevě, ale kde se ukrývají, není známo.

Olena také sdílela snímky žen v různých rolích a pochválila ty, které se věnují dobrovolnické činnosti. I ty, které se snaží, aby život šel dál a vykonávají běžnou práci v lékárnách, dopravě, obchodech nebo na úřadech. Prezident měl před pár dny rozhovor pro CNN, kde působil unaveně a vystresovaně. Řekl, že svou rodinu už několik dní neviděl a jediné, co dělá poslední desítky hodin je to, že pracuje a jí.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme