Fotka jejího poraněného obličeje se stala obrázkem začátku války. Olena doufá, že znovu uvidí

28. března 2022·Krize na Ukrajině·Redakce

Olena Kurylová (Foto zdroj: ČTK)

Když se více jak před měsícem začaly šířit zprávy o začátku války a o ruské agresi, fotografie jejího poraněného obličeje byla jednou z prvních, která dokazovala skutečnost, která se na Ukrajině začala dít. Řeč je o dvaapadesátileté učitelce Oleně Kurylové, která na následky zranění oslepla na jedno oko. Nyní je v Polsku a doufá, že jí operace zrak navrátí. Informoval o tom Daily Mail.

Hned 24. února přibližně v půl šesté ráno vzbudily Olenu tři silné exploze. Její manžel odjel ihned natankovat, aby mohl vzít celou rodinu a z napadnutého města odjet. Zatímco byl pryč, Olena a její dcera balily vše potřebné k útěku, když v tom bytový komplex zasáhla exploze a střepy z oken se rozlétly do všech stran. Webu Daily Mail prozradila, jaké myšlenky se jí v té chvíli honily hlavou. “Je zázrak, že jsem přežila. Pamatuji si, jak jsem si v duchu říkala: Nejsem připravena zemřít!” 

V té chvíli ještě netušila, že má v oku střep a snažila si krvácející obličej otírat oblečením. V nemocnici, kam Olena ihned zamířila, nebyl žádný specialista, a tak ji poslali domů jen s očními kapkami. Kvůli zranění přestala vidět na jedno oko. Celých čtrnáct dní poté se celá rodina skrývala v chladném sklepě. Její poraněná tvář se mezitím objevila v novinách po celé zemi.

Britskému deníku The Mail on Sunday ve spolupráci s červeným křížem podařilo ženu dostat do Polska, kde momentálně čeká na operaci oka. Stále doufá, že jí doktoři pomohou a ona bude zase vidět na obě oči, přestože se její stav během skrývání před bombardováním zhoršil. “Mám silné poranění oční bulvy, oddělenou sítnici a oko mi často krvácí,” přiznala Olena.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme