Ukrajinský policejní generál nabídl svůj život za to, aby mohly děti odejít z Mariupolu do bezpečí

25. března 2022·Krize na Ukrajině·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Profimedia)

Ukrajinské město Mariupol je již z 90 procent zničeno v důsledku neustálého ostřelování ruskou armádou. Humanitární koridory nejsou bezpečné na evakuaci z města. Proto se ukrajinský policejní generál Vjačeslav Abroskin nabídnul jako dobrovolný rukojmí, aby bylo dětem umožněno z města odejít a zachránit tak své životy. Informoval o tom ukrajinský server ZN.UA.

“Dnes, ve zcela zničeném městě, zůstalo mnoho dětí. Pokud nebudou zachráněny nyní, tak v následujících dnech zemřou, čas utíká,” napsal Abroskin na svém Facebooku. “Apeluji na ruské okupanty: dejte mi možnost dostat děti z Mariupolu. Místo živých dětí vám nabízím sebe,” dodal. Požaduje tři dny na zorganizování evakuace. “Na posledním kontrolním stanovišti se vám vzdám,” nabízí.

Jsem na vašem sankčním seznamu. Jsem ve vašem hledáčku. Pokusili jste se mě zlikvidovat. V mé přítomnosti byly zabity desítky vašich lidí a zadrženy tisíce vašich pomocníků. Jsem přesně ten generál, který má snad nejblíže ke slavnému pluku ‚Azov‘,” vysvětluje důvody, proč by o něj ruská strana měla mít zájem. “Můj život patří pouze mně a nabízím ho výměnou za životy dětí, které stále zůstávají v Mariupolu,” uzavírá příspěvek.

Právě v tomto přístavním městě na jihovýchodě Ukrajiny je situace nejhorší. Z původních 400 tisíc lidí zde podle prezidenta Volodymyra Zelenského zůstává ještě 100 tisíc. Tito lidé přežívají v nelidských podmínkách bez vody, elektřiny a tepla. Jsou pod neustálým útokem, a tak se musejí schovávat v krytech. Humanitární koridory pro evakuaci jsou ruskými vojáky zavřené. Jediná možná cesta z tohoto pekla je pro ně pouze do ruské federace. 

 

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme