GALERIE: Prezident Zeman navštívil Ještěd! Chce pomoci hotelu a vysílači

25. února 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Prezident Miloš Zeman přislíbil, že pomůže při vyjednávání výjimky pro horský hotel a vysílač Ještěd v Liberci. Bez ní není možné žádat o dotaci z Integrovaného operačního programu (IOP) na jeho rekonstrukci. Řekl to právě během návštěvy Ještědu.

Dotaci podle hejtmana Martina Půty nemůže získat stavba, ve které je hotel nebo restaurace. Ještěd otevřený v roce 1973 je národní kulturní památkou. Hotel a vysílač patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Za unikátní stavbu dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu.

Stavba, kterou vlastní České radiokomunikace, ale nutně potřebuje rekonstrukci. “Kvalifikovaný odhad hovoří o částce přibližně 200 milionů korun,” uvedla mluvčí firmy Petra Miterová.

O rekonstrukci Ještědu usiluje spolu s vlastníkem i Spolek 73, do něhož patří Liberecký kraj. “Bez evropských zdrojů si obnovu příliš představit nedokážu,” uvedl hejtman Půta.

Podle něj je v integrovaném operačním programu výzva určená pro obnovu národních kulturních památek, kam Ještěd patří. “Problém je, že pokud je v památce provozována restaurace, hotel, tak to podporovatelné není,” řekl hejtman. 

Prezident Zeman přislíbil, že projedná s ministryni pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO), zda by Ještěd nemohl získat výjimku s ohledem na výjimečnost stavby. “S ohledem na to, že to pan Hubáček stavěl jako vysílač a hotel. Je to charakter té stavby,” dodal Půta.

FOTO: Prezident Miloš Zeman dostal od hejtmana kalašnikov! Podívejte se

Rádio Frekvence 1 odvysílalo další Prezidentský Pressklub s Milošem Zemanem!

Celebrity - další články

Doporučujeme