GALERIE: Zeman si prohlédl vlak legionářů! Podívejte se!

13. prosince 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Do Stochova na Kladensku dnes dorazila replika vlaku československých legionářů, kterým se přepravovali v Rusku v letech 1918 až 1920. Malé středočeské nádraží se stalo jeho poslední zastávkou v letošním roce. Muzeum československých legií na Rusi si přijel prohlédnout prezident Miloš Zeman.

Na příjezd pojízdného muzea čekalo i přes studené a větrné počasí několik desítek lidí. Prezident ve svém proslovu vyzdvihl například statečnost generála Stanislava Čečka, který získal několik vyznamenání za vedení bojových operací a označil ho za jednoho z nejvýznamnějších legionářských generálů. Zeman také vyslovil přání, aby legionářská tradice pokračovala tím, že se objeví noví legionáři.

Zeman si prohlédl dva vagony soupravy Legiovlaku. Jedním z nich byl štábní vagón, v kterém legionáři plánovali válečné operace. “Já jsem se ptal odborníků, jak je možné, že se vlak mohl pohybovat, když stačilo vpředu vyhodit trať nebo železniční most. Bylo mi vysvětleno, že ten vlak sebou vezl celou celou ženijní soupravu, takže i v noci třeba opravovali trať a tím dokázali projet třeba 8000 kilometrů. Obdivuhodné dílo,” řekl novinářům po skončení prohlídky Zeman.

Legiovlak je součástí projektu Legie 100, který má připomenout odkaz zakladatelů moderního státu. Do roku 2020 projede celou Českou republiku a zavítá i na Slovensko. Jeho putování začalo letos v květnu. První zastávkou byla Mladá Boleslav.

Souprava zahrnuje 11 vagónů, mezi kterými je třeba zdravotnický vůz, improvizovaný obrněný vůz, poštovní a obytný vůz. V každém z vagonů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj československých legionářů na Transsibiřské magistrále. Přípravu Legiovlaku zahájila Československá obec legionářská již v roce 2009.

Celebrity - další články

Doporučujeme