Po Jill Biden další významná žena podporuje Ukrajinu. Královna Letizia se ukázala v tradiční vyšyvance

8. března 2022·Celebrity·Barbora Turková

Letizia (Zdroj: Profimedia)

Nejprve Jill Biden, teď španělská královna Letizia. Slavné ženy podporují Ukrajinu svým oblečením. Královna se zúčastnila nadační akce Mutua Madrileña v Madridu a k černým kalhotám si vzala i vyšyvanku, tradiční ukrajinskou vyšívanou halenku. Informaci uvedl Vogue.

Španělsko je jednou ze 141 zemí OSN, které ruskou invazi na Ukrajinu jednoznačně odsoudily. Je tak zcela jasné, proč královna tento model oblékla. Vyšyvanka je součástí ukrajinské kultury už stovky let a nejde ani tak o specifický styl výšivky. Je to hlavně o práci s nítěmi, které pocházejí z různých měst, regionů i od rodin. Může znamenat štěstí nebo zdraví a vyšívání každého kusu může trvat i několik měsíců.

Vyšyvanka je v ukrajinské kultuře natolik zakořeněná, že má i svůj vlastní den – 19. května. Není to ale poprvé, kdy se tento ukrajinský symbol stal synonymem národní hrdosti. Bylo to třeba v roce 2015, rok po skončení protestů na Euromajdanu. Motiv se začal objevovat díky ukrajinským návrhářům, jako jsou Ksenia Schnaider nebo Vita Kin i na mezinárodních týdnech módy.

View this post on Instagram

A post shared by Queen Letizia Style (@queenletiziastyle)

Toto starobylé dědictví jsem přizpůsobila modernímu kontextu a přidala prvky 70. let, kdy bylo oblečení uvolněnější. Je to taková bohémská výstřednost ve velmi luxusním provedení,“ vysvětlila Vita Kin pro magazín Vogue. V té době vyšyvanku hojně vynášely i hvězdy ukrajinského streetstylu.

Nicméně Letizia není první známou dámou, která Ukrajinu podpořila svým oblečením. Minulý týden se na jednání Kongresu ukázala Jill Biden v modrých šatech s vyšitou slunečnicí, což je ukrajinská národní květina. Tu jí tam navíc došili až nyní, květina nebyla původně součástí modelu.

Celebrity - další články

Doporučujeme