Tvůrce Simpsonových oslavil 65. narozeniny: Kultovní rodinku vytvořil podle své rodiny

16. února 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Chtěl být spisovatelem takzvané seriózní literatury. Nakonec ale americký kreslíř a scenárista Matt Groening prorazil se zábavným animovaným seriálem pro všechny generace. Sága o žluté rodince Simpsonových, která si utahuje z lidské pohodlnosti a sebestřednosti, politiky i celebrit, je jednou z nejúspěšnějších televizních sérií vůbec. Groening, který 15. února oslavil pětašedesátiny, stojí i za dalším vydařeným seriálem, sci-fi Futurama.

Traduje se, že výtvarník Simpsonovy – přihlouplého otce Homera, matku Marge s extravagantním účesem a děti Barta, Lízu a Maggie – vymyslel během 15 minut, když čekal na producenta televize Fox. A měl štěstí, inspirace přišla. Groening pro nápad ani nechodil daleko, “vytěžil” vlastní rodinu. Postavy nesou jména jeho blízkých, uličník Bart je pak autorovým alter egem. Život pětičlenné rodiny i dalších figurek pak zasadil do fiktivního města Springfield.

První epizoda Simpsonových vznikla v roce 1989, postavy se ale na obrazovce objevily již v roce 1987 v Show Tracey Ullmanové. Rodinka se objevila i v celovečerních filmech.

Groening se společně s producentem a scenáristou Davidem Cohenem zasloužil i o další, dnes již také kultovní seriál – Futuramu, který se začal vysílat v roce 1999. Vtipně pojatý příběh pojednává o mladíkovi Philipovi, poslíčkovi s pizzou, který byl omylem zmražen na tisíc let a probudí se na Silvestra v roce 2999.

Jeho prostřednictvím pak diváci nahlíží do života v daleké budoucnosti. V roce 2018 vytvořil svoji první produkci pro internetovou televizi Netflix, animovaný seriál Disenchantment.

Matthew Abram Groening se narodil 15. února 1954 v oregonském Portlandu. Jeho rodina má kořeny v Norsku a Německu. Vystudoval uměleckou školu Evergreen State College ve státě Washington, kterou popisuje jako jakési “hippie zařízení”.

V 80. letech přesídlil do Los Angeles s vidinou, že bude hrát v kapele, napíše knihu, stane se slavným a vydělá peníze. “Trvalo mi skoro deset let, než jsem pochopil, že z vážného spisovatelství nic nebude,” řekl.

Pracoval také pro noviny a od roku 1984 na pravidelném komiksu s názvem Život v pekle (Life in Hell), v němž popisoval, jak je život v Los Angeles bezútěšný. Groening si jej nejdříve tiskl sám, posléze mu komiks zveřejnily noviny Los Angeles Reader a Los Angeles Weekly.

Jeho práce si povšiml televizní producent James Brooks a pokusil se od Groeninga získat práva. Ten mu je ale nedal a místo toho mu na ubrousek načrtnul úplně nový příběh – Simpsonovy.

Výtvarník, který je podruhé ženatý, má na svém kontě 12 televizních cen Emmy; deset za Simpsonovy a dvě za Futuramu. V roce 2002 získal i prestižní ocenění Reuben Award určené pro nejlepšího karikaturistu roku. Groening má od roku 2012 také svoji hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu. Následoval tak svá animovaná dítka ze Springfieldu, kteří svoji hvězdu mají již od roku 2000.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme