Umělci vzpomínají na Hanu Hegerovou: Byla první dámou českého šansonu. Její písně nás budou provázet ještě po celé generace

24. března 2021·Celebrity·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Zpěvačka Hana Hegerová (†89) a zpěvák, skladatel Petr Hapka (†70). (Foto: archív Česká televize)

Zpěvačka Hana Hegerová (†89) písně zpívala s elegancí, vtipem a jemnou nostalgií. Jsou to příběhy o lásce, zklamání, životě i naději. I když nebývala v hitparádách a desek vydala poskrovnu, přesto u publika vždycky bodovala. Kolegové a kamarádi na ni vzpomínají jako na jedinečnou, nadanou zpěvačku, která do svých šansonů vždycky dokázala dát krůpěj tragiky.

Divadelník a autor některých jejích textů, Jiří Suchý, si pamatuje, že při prvním setkání na všechny okamžitě zapůsobila. “Přivedl ji tehdy režisér Ján Roháč. Zapůsobila velice na mě i na Jiřího Šlitra, ale byla vlastně u konkurence,” vzpomíná Suchý. “Ale pak přešla k nám. Vzalo nám to dech, protože jsme najednou věděli, že tam máme velikou osobnost. Nesmírně jsme si toho považovali a taky jsme pro ni napsali řadu písní i šansonů, třeba Zlá neděle nebo Barová lavice i roli v jazzové opeře Dobře placená procházka,” uvedl divadelník.

Hegerová dokázala v písni dokonale pracovat s emocemi. “Byla naprosto jiná než její kolegyně, do svých šansonů vždycky dala i krůpěj tragiky, tím se odpíchla od všeho ostatního,” řekl Suchý.  Také dodal, že se jí říkalo dáma českého šansonu.

Největší hity zpěvačce napsali textař Michal Horáček se skladatelem Petrem Hapkou (†70). Patří mezi ně legendární Levandulová, Denim Blue, Potměšilý host či Vana plná fialek. “Písně, které zpívala, a její nenapodobitelný charakteristický hlas nás budou provázet ještě po celé generace,” řekl v rádiu Impuls Horáček. “Byla zvláštně nadaným člověkem. Ztělesnila celý žánr a jeden celý žánr se s ní završil,” dodal.

S Václavem Neckářem poprvé zpívala na koncertě československé delegace v Cannes. “Měli jsme se moc rádi, Hanka se mnou vystoupila v Lucerně v roce 1986 na mém 5000. koncertu, zpívali jsme Levandulovou. Setkal jsem se s ní ve špitále Na Homolce před pár lety. Tehdy jsme se objali naposledy. Budu na ni vzpomínat jako na velkou kamarádku a skvělou zpěvačku a herečku,” řekl zpěvák.

Na svém Twitteru na Hanu Hegerovou zavzpomínal i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Napsal, že celý život “zvedala laťku naší populární hudby a vkusu”. “Vyznačovala se zvláštní zdrženlivostí a mírou odstupu od hlavního proudu showbyznysu. Její osobnost byla nezaměnitelná,” uvedl.

Pavlína Filipovská svoji bývalou kolegyni z divadla Semafor označila za “velitelku šatny“. “Nepoučovala, ale hovořil z ní život,” uvedla. Klavírista Malásek ji označil za umělkyni “chrlící emoce vodním dělem”. Režisér Fenič zavzpomínal na dobu, kdy komunistický režim neumožnil Hegerové oficiálně vystupovat a ona se živila zpěvem pro hotelové prostitutky a jejich německé zákazníky

Celebrity - další články

Doporučujeme