Co je pro děti ZA VYSVĚDČENÍ tou nejlepší odměnou? Rozhodně ne domácí mazlíček

31. ledna 2018·Články·Redakce

Oceňujete jako rodiče dostatečně své děti za to, co ve škole dokázaly? Reagujete na jejich úspěchy tak, jak by si přály? To, jak vidí své výsledky dítě, se často neshoduje s tím, jaké nároky na něj má rodič. Někdo zastává názor, že se děti učí pro sebe a v životě se budou mít lépe, pokud jejich výsledky budou patřit mezi ty nejlepší. Z praxe už víme, že tohle je pouze polopravda.

Učíme je cílevědomosti, chceme, aby odváděly co nejlepší práci a dobrovolně se stavěly ke školním povinnostem zodpovědně. Každý z nás ale potřebuje motivaci – nesporně pochvalu. Pokud své děti za výsledky nechválíte, neposilujete dostatečně jejich sebevědomí.

Nečekejte jen na samé jedničky, ty nevypovídají o skutečných schopnostech a talentu. Nevyhrožujte dětem trestem, budou motivovány strachem a to není dobrá cesta k úspěchu. Představu o tom, jaké dítě vychováváme, bychom měli mít mnohem dříve, než v polovině května – zajímejme se proto včas o to, jak se dítěti ve škole vede, s čím je potřeba mu pomoct, a nebudeme nepříjemně překvapeni, až nám ukáže své výsledky černé na bílém.

[totalpoll id=”162693″]

Jak a čím tedy motivovat a odměnit své děti? Slíbit v zoufalství například psa za to, že místo čtyřky z počtů bude na vysvědčení dvojka, to se nám může vymstít – nejen proto, že nás vlastní dítě může překvapit a opravdu se na chvalitebné hodnocení vypracovat, ale možná to pak budeme právě my, kdo se bude o živého tvora starat, až potomka omrzí. Útulky jsou po prázdninách vždy plné takových dárků za vysvědčení. Živý tvor je člen rodiny a neměl by být oceněním, ale rozhodnutím, že se o něj opravdu chce celá rodina starat a přijmout ho jako dalšího člena.

Pokud je dárek, který si vaše dítě přeje, mimo obsah vaší peněženky, existuje spousta levnějších alternativ, které školáka potěší – značek a typů mobilních telefonů, tabletů a vůbec veškeré elektroniky je tolik, že dokáže pokrýt finanční rozpočet v podstatě každé rodiny.

Neoceňujte jen premianta třídy

Pokud si váš syn nebo dcera polepšil v nějakém předmětu například o jeden stupeň, je to pro něj možná mnohem větší radost a předpokládalo to možná mnohem větší píli a přípravy, než samé jedničky u jiného žáka.

Televize je plná reklam a upoutávek na to, co je mezi dětmi oblíbené. Většinou jsou to lehce dosažitelné hračky zvlášť pro nejmenší děti na prvním stupni základní školy. Takové dárky nezruinují peněženku a udělají dobrou službu. Holčičky touží po panenkách z pohádek, princeznách a postavičkách z animovaných filmů, v kurzu je také dětská verze líčidel, která zahrnuje neškodný lesk na rty a lak na nehty. Klukům udělají radost napodobeniny oblíbených akčních hrdinů, robotické hračky, lego,…  Spojení i malého materiálního dárku s tím, že dáte najevo, že víte o tom, jak těžké bylo pro vaše dítě si známku vylepšit nebo udržet, je mnohem větší ocenění, než si rodič myslí. A jestli vaše dítě s přibývajícím věkem prohlásí, že hračky jsou pro mimina a ocenilo by raději nové boty, hodinky nebo rtěnku, berte to jako přirozený vývoj v kolektivu dětí, které dospívají a strhávají plakáty pohádek ze zdí, aby je nahradily Justinem Bieberem nebo Selenou Gomez.

Je v pořádku dát dítěti na výběr?

Pokud svým dětem dáte volnou ruku ve výběru odměny, možná je připravíte o překvapení a sobě ho naordinujete – a nemusí být vždy příjemné. Pokud ale k takovému kroku přistoupíte, nekomentuje pak dětskou volbu slovy: “No, větší hovadinu sis vybrat nemohl, nechceš něco jinýho, tohle Ti nekoupím.” Ne, nechce nic jiného, vždyť jste mu sami dali na výběr.

Co je tedy nejdůležitější? Řekněte nahlas, že se něco povedlo, pochvalte své děti, ať ví, že je vnímáte – to je pro život mnohem důležitější, než drahé materiální dárky, které za čas stejně omrzí.

Články - další články

Doporučujeme