První velká akce po lockdownu: Pilotní koncert Chinaski a Šporcla chce ukázat, že kultura není nebezpečná

6. května 2021·Hudba·Barbora Pisingerová·ČTK

Chinaski (Foto: se souhlasem Chinaski)

Organizátoři pilotního koncertu Šance pro kulturu, který se uskuteční 11. května na Křižíkově fontáně na Výstavišti v Praze, chtějí ukázat, že kultura není nebezpečná. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatření se bude až 2500 diváků moci být v sektorech na sezení i na stání. Zahraje skupina Chinaski, houslový virtuos Pavel Šporcl a divadelní hosté. "Chceme ukázat, že kultura není mor," řekl novinářům Viliam Ďuriš z Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury (APPOK).

“Ukážeme, že kultura je bezpečná a naše publikum není horší než fotbaloví fanoušci, kterým byl vstup na stadiony částečně umožněn. Je lepší dělat akce řízeně, než aby se lidé scházeli neorganizovaně,” dodal Ďuriš.

Koncert byl původně organizován jako protest proti “kriminalizaci kultury”. Akce se nakonec koná ve spolupráci s ministerstvem kultury a ministerstvem průmyslu a obchodu.

“To, že se to uvolňuje, je prakticky moje zásluha, protože já ta jednání, že je nutné kulturu po vzoru jiných zemí otevřít, jsem začal. Minulou středu jsem měl první jednání s ministrem zdravotnictví a od té doby se do toho přidalo i ministerstvo kultury,” řekl ve čtvrtek ČTK Šporcl. “Doufám, že v pondělí na vládě schválí další uvolňování v oblasti kultury. Dnes večer o tom ještě budeme jednat s ministerstvem zdravotnictví,” dodal.

Vstupenky si mohou lidé rezervovat v předprodejní síti Ticketlive. Akce není pořádána za účelem zisku, proto bude vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. Vystupující umělci se vzdali nároku na honorář a všechny spolupracující společnosti poskytly lidi, materiál a služby na vlastní náklady.

Diváci budou muset buď dodat doklad o tom, že jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování, nebo že mají maximálně 72 hodin starý negativní výsledek PCR nebo maximálně 48 hodin starý antigenní test udělaný profesionální laboratoří. Poslední možností je písemné potvrzení lékaře, že maximálně před 90 dny od data koncertu prodělali onemocnění covid-19. Omezená možnost testování bude i na místě. V hledišti budou oddělené sektory a vstupy. Pořadatelé si vyhrazují právo na místě provést namátkový antigenní test jakéhokoli návštěvníka v případě pochybností o jeho zdravotním stavu.

Pilotní koncerty plánují příští týden i zástupci klasické hudby. Česká filharmonie oslaví 10. května 125 let od svého založení koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina, kde bude poprvé od října minulého roku sedět 350 posluchačů s platnými PCR testy. Do pilotního projektu ministerstva kultury byly zařazeny čtyři koncerty festivalu Pražské jaro za přítomnosti publika včetně zahajovacího 12. května ve Smetanově síni Obecního domu.

Hudba - další články

Doporučujeme