Jan Papež: Lyžařská sezóna je na místě a nejoblíbenější destinace pro lyžaře by měly být bez problému dostupné

23. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Místopředseda asociace českých cestovek Jan Papež. (Foto: archív Frekvence 1)

Situace cestovních kanceláří a agentur je od března letošního roku velmi špatná. Mnoho jich už zkrachovalo a většina lidí se nadále bojí vycestovat někam za hranice. Je ale pár zemí, kde můžete vycestovat bez omezení a kde na vás žádné riziko nečíhá. Aktuální situaci Frekvenci 1 přiblížil místopředseda Asociace cestovních kanceláří (CK) a agentur Jan Papež.

Činnost letos ukončilo už 111 cestovních kanceláří, další ale k tomu nemají daleko. “V téhle chvíli je činných 700 kanceláří, ale činných berte v uvozovkách, protože některé nemají vůbec žádné příjmy,” uvedl místopředseda Asociace CK Jan Papež. “Některé se pohybují mezi 10 až 20 procenty svého obvyklého objemu,” dodal. Zatím ale cestovní kanceláře své zaměstnance nepropouštějí, protože pokud se situace uklidní, tak by je pak sháněly těžce zpátky. Také v některých případech se klienti snaží cestovní kanceláře udržet a pomáhají jim, jak se dá.

V nabídce zájezdů lidé ještě najdou destinace do kterých mohou volně vycestovat, bez testu, či nějakých potvrzení. “V Evropě to jsou například Kanárské ostrovy, případně Rakousko, “ uvádí místopředseda. Do Itálie je pak potřeba test, ale Tunisko je naopak dostupné lehce. Cestovky doufají, že se v nejbližší době otevře turistům i Egypt. “Z exotiky jsou otevřené Maledivy, Keňa, Zanzibar s Tanzanií nebo na druhé straně světa Kostarika, Dominikánská republika,” doplnil Papež. Mezi zavřené destinace se pak řadí celá Asie, mnoho zemí v Africe, včetně Jihoafrické republiky, Mauricius a nedostupné jsou i Seychely.

Zmíněné Kanárské ostrovy jsou oblíbené hlavně u lidí, kteří si chtějí užít poměrně teplé a hezké počasí, ale nehodlají se moc koupat v moři. “Je to Atlantik, který je chladnější, ale hotely s tím počítají, mají vyhřívané bazény a létá tam spousta lidí, kteří chtějí jenom vypadnout do relativně dobrého počasí. Cenově na týden na osobu se můžete pohybovat od 12 tisíc korun nahoru. Bavíme se ale o přímých letech z Prahy,” řekl místopředseda CK.

Co se týče zimních zájezdů, tak ty prozatím nějak omezené nejsou. “Maximálně budeme počítat s tím, že se budeme muset otestovat, ale sama lyžařská sezóna je na místě. Jak ta střediska lyžařská, tak vleky, sjezdovky by měly fungovat bez jakýkoliv problémů a nejenom v Rakousku, ale i v Itálii, zatím nevíme přesně, jak to bude ve Francii a nevíme, zda nám Slováci umožní překročení hranice, ale Rakousko a Itálie, které patří mezi nejoblíbenější destinace pro lyžaře, tak ty by měly být bez problému,” dodal Papež. Samozřejmostí nejspíš bude rouška na lanovce a v prostorách, kde bude větší hustota lidí, ale samotné kapacity v lyžařských střediscích jsou vysoké a s tím by neměl být podle místopředsedy problém.

Články - další články

Doporučujeme