3 TIPY FREKVENCE 1: Lehké dámské grilování!

15. června 2015·Jídlo a pití·Redakce

Pánové zajisté vždy ocení, když se na grilu peče pořádná flákota masa, klobása nebo špekáček. Tentokrát to ale zkusíme z jiného konce a našim žaludkům trochu ulehčíme. Na gril dáme minipizzy s artyčoky a mozzarellou, špízy a banán s medovou omáčkou.

Minipizzy s artyčoky a mozzarellou

Na přípravu:

250g mozzarelly, hrst černých vypeckovaných oliv, 1 malou skleničku artyčoků, 2 balení hotového těsta na pizzu, olivový olej a 4 lžíce červeného pesta.

Mozarellu nakrájíme na tenké plátky, nasekáme olivy a pokrájíme artyčoky. Z hotového těsta na pizzu vykrájíme 8 koleček, potřeme je olejem a opatrně přemístíme na gril potřenou stranou dolů. Také hořejšek potřeme olejem a necháme pod poklopem grilovat asi 6-8 minut.

Poté pizzy sejmeme z grilu, potřeme pestem, ozdobíme mozzarellou, olivami a artyčoky a dáme pod poklop grilu znovu zapéct na dalších 6-8 minut. Pizzy můžeme dozdobit proužky šunky nebo plátky salámu a rajčete.

Grilované špízy

Na přípravu:

1/2 malé cibule, 2 stroužky česneku, 150 ml oleje, 1 lžičku čerstých rozmarýnových lístků, sůl, pepř, 250 g vepřové panenky, 250 g krůtího masa, 1 žlutou a 1 zelenou papriku, 4 malé žampiony, 1 jarní cibulka a cherry rajčátka.

Pokrájenou cibuli a oloupaný česnek promixujeme v mixéru, postupně přiléváme olej, přisypeme rozmarýn, sůl a pepř. Omyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Papriky rozkrojíme, vyjmeme jádřinec a pokrájíme.

Maso vložíme do plastového sáčku, papriky a žampiony do druhého. Do obou sáčků vlijeme marinádu, promícháme a oba sáčky uzavřeme. Necháme přes noc odležet. Rajčata omyjeme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Na špízy napícháme střídavě maso, papriky, cibulku, žampiony a rajčata a grilujeme pět minut po každé straně. Máte-li raději šťavnatý výsledek, zabalte špízy do alobalu.

Grilovaný banán s medovou omáčkou

Na přípravu:

4 banány, 2 skořicové cukry, 8 lžic medu, 2 pomeranče, 2 lžíce rozpuštěného másla a vanilkovou zmrzlinu.

Banány podélně překrojíme, pokapeme 4 lžícemi medu, poprášíme skořicovým cukrem a necháme 5 minut odstát. Z omytého pomeranče nastrouháme asi půl lžičky kůry, pomeranče přepůlíme a vymačkáme z nich šťávu. Zbylý med smícháme s pomerančovou šťávou a kůrou a rozpuštěným máslem.

V menší nádobce jej necháme prohřívat na kraji grilu. Banány nejdříve ogrilujeme dvě minuty řezem dolů, pak je otočíme a dopečeme 5-6 minut podle velikosti a tloušťky banánu. Hotové banány přeložíme na talíř, přelijeme teplou omáčkou a ozdobíme kopečkem vanilkové zmrzliny. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme