Vyhledávání
Babica vaří: Chřestový koláč s brynzou * Panenka s rajčatovou krustou
Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.
CHŘESTOVÝ KOLÁČ S BRYNZOU
- 350 g bílého chřestu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- šťáva z půl citronu
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší fialová cibule
- 1 balení chlazeného listového těsta
- 150 g brynzy
- trochu mléka
- pepř
- 1 / 2 svazku rukoly
Chřest oloupeme, odřízneme konce a nakrájíme šikmo na menší kousky. Nakrájený chřest smícháme s lžičkou soli a lžičkou cukru a pokapeme citronovou šťávou. Cibuli oloupeme, překrojíme a nakrájíme na plátky. Brynzu rozmícháme s trochou mléka v krém.
Chlazené listové těsto rozvineme a dáme i s pečícím papírem na plech . Těsto potřeme brynzou, posypeme nakrájenou cibulí a poté chřestem. Opepříme a dáme do trouby na 220 stupňů na 15 minut.
Rukolu omyjeme a smícháme s olejem. Plech s koláčem vytáhneme a posypeme rukolou.
PANENKA S RAJČATOVOU KRUSTOU
- 1 vepřová panenka
- půl hrnku nakládaných sušených rajčat
- 1 plátek toastu
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 stonky tymiánu
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- 1 žloutek
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hořčice (pálivější)
Toast nakrájíme na malé kostičky. Vezmeme sušená naložená rajčata, česnek, rozmarýn a tymiánové listy a nakrájíme na jemno. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla. Usmažíme toast dozlatova a přidáme rajčatovou směs a smícháme. Osolíme , opepříme a přimícháme 1 žloutek.
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla a olivového oleje. Vepřovou panenku vcelku osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran 5 minut na pánvi.
Přendáme do pekáčku a potřeme pikantnější hořčicí. Maso obalíme rajčatovou směsí a pevně rukama stiskneme. Dáme do rozpálené trouby na 180 stupňů na 15 minut. Poté vytáhneme, necháme 5 minut odpočinout a krájíme ostrým nožem na plátky. Podáváme s jakoukoli zeleninou.