Babica vaří: Chřestový koláč s brynzou * Panenka s rajčatovou krustou

3. května 2015·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

CHŘESTOVÝ KOLÁČ S BRYNZOU

  • 350 g bílého chřestu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • šťáva z půl citronu
  • 3 lžíce  slunečnicového oleje
  • 1 větší  fialová  cibule
  • 1 balení chlazeného  listového těsta
  • 150 g  brynzy
  • trochu mléka
  • pepř
  • 1 / 2 svazku rukoly

Chřest oloupeme, odřízneme konce a  nakrájíme šikmo na menší kousky. Nakrájený chřest smícháme s  lžičkou soli a lžičkou cukru  a pokapeme citronovou šťávou. Cibuli oloupeme, překrojíme a nakrájíme na plátky. Brynzu  rozmícháme s trochou mléka v krém.

Chlazené listové těsto  rozvineme a dáme i s pečícím papírem na plech . Těsto potřeme brynzou, posypeme nakrájenou cibulí  a poté chřestem. Opepříme a dáme do trouby na 220 stupňů na 15 minut.

Rukolu omyjeme a smícháme s olejem. Plech s koláčem vytáhneme a posypeme rukolou.

 

PANENKA S RAJČATOVOU KRUSTOU

  • 1 vepřová panenka
  • půl hrnku nakládaných sušených rajčat
  • 1 plátek toastu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stonky tymiánu
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hořčice (pálivější)

Toast nakrájíme na malé kostičky. Vezmeme  sušená naložená rajčata, česnek, rozmarýn a tymiánové  listy  a nakrájíme na jemno. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla. Usmažíme  toast  dozlatova a  přidáme  rajčatovou směs a smícháme. Osolíme , opepříme a přimícháme 1 žloutek.

Na pánvi  rozehřejeme  1 lžíci másla a olivového  oleje.  Vepřovou panenku vcelku osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran 5 minut na pánvi.

Přendáme do pekáčku a potřeme pikantnější hořčicí. Maso obalíme rajčatovou směsí a pevně rukama stiskneme. Dáme do rozpálené trouby na 180 stupňů na 15 minut. Poté vytáhneme, necháme 5 minut odpočinout a krájíme ostrým nožem na plátky. Podáváme s jakoukoli zeleninou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme