Babica vaří: Kuřecí prsa v povidlové marinádě * Grilovaný lilek s bulgurem

16. května 2015·Jídlo a pití·Redakce

Také tento víkend vaří na Frekvenci 1 Jirka Babica. Mrkněte na jeho recepty a zkuste to s ním.

KUŘECÍ PRSA V POVIDLOVÉ MARINÁDĚ

  • 3 kuřecí prsa
  • 2 cm  čerstvého zázvoru
  • 0,5 lžičky  římského kmínu
  • koriandr
  • 1 limetka
  • 1 lžička medu
  • 3 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce řidších povidel
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje

Zázvor oloupeme a jemně nastrouháme. V hmoždíři utlučeme římský kmín společně s lístkami koriandru, zázvorem , přilijeme limetkovou šťávu ,lžičku medu  a 3 lžíce sladké chilli omáčky , 2 lžíce povidel a 2 lžíce oleje.

Kuřecí prsa překrojíme na 3 plátky , osolíme, opepříme a potřeme marinádou . Necháme marinovat v pokojové teplotě  2 hodiny. Vytáhneme z marinády a na grilu opékáme z každé strany 3 až 4 minuty. Častěji otáčíme, aby se marináda nepřipálila . Můžeme si vzít na pomoc hliníkový tácek.

Sundáme z grilu a maso necháme odpočinout 2 minuty . Podáváme se salátem.

 

GRILOVANÝ LILEK S BULGUREM

  • 2 lilky (každý cca 300 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 7 lžic olivového oleje
  • sůl
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 100 g bulguru (předvařená pšenice)
  • 3 jarní cibulky
  • 1 svazek petržele
  • 4 snítky máty
  • 40 g buráků (solených)
  • 1 lžička jemně strouhané citronové kůry
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 150 g bílého jogurtu

Lilky přepůlíme , osolíme a po 10 minutách papírovým ubrouskem otřeme a  nařízneme z řezné strany mřížky . Mřížky trochu roztáhneme a potřeme olejem ,který jsme smíchali s mačkaným česnekem a sušenými chilli vločkami. Opečeme na grilu do měkka.

100 g bulguru si uděláme podle návodu. Do hotového bulguru vmícháme 3 jarní cibulky nakrájené  na tenké plátky , listy z  petrželky a máty nakrájené  na hrubo , přidáme solené buráky ,  citronovou šťávu, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, 1/4 lžičky chilli vloček a  4 polévkové lžíce olivového oleje.

Bulgur dáme na talíř s  grilovaným  lilkem  a jogurtem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme