Babicovo menu: Bůček plněný knedlíkem * Dvakrát obalený kapr

V sobotu vaří na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! A to bůček plněný knedlíkem a dvakrát obaleného kapra. Přečtěte si jeho recepty.

BŮČEK PLNĚNÝ KNEDLÍKEM NA ZELÍ

Připravte si: 

  • 1 kg vykoštěného bůčku s kůží
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 starší housky
  • 2 vejce
  • hrst petrželky
  • muškátový oříšek
  • 400 g brambor
  • 300 g kysaného zelí

Na bůčku překrájíme kůži  a vyřízneme kapsu. Prosolíme, opepříme a vnitřek potřeme česnekem. 2 starší housky nakrájíme na kostičky, smícháme s vejci, nakrájenou petrželkou, osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a necháme chvíli odpočinout.

Bůčkovou kapsu naplníme a spíchneme. Dáme ji do pekáče, okmínujeme a dáme do vyhřáté trouby na 200 stupňů.

Brambory oloupeme, překrájíme a přidáme k bůčku. Podlijeme vodou a necháme 1,5 hodiny v troubě. Podléváme. 20 minut před koncem přidáme kysané zelí.

 

DVAKRÁT OBALENÝ KAPR S TEPLÝM POLNÍČKOVÝM SALÁTEM

Připravte si: 

  • 4 kapří podkovy
  • citronová šťáva
  • 3 vejce
  • sůl
  • 200 g hl. mouky
  • olej na smažení

Očištěného kapra zbavíme šupin a nakrájíme na podkovy. Podkovy potřeme citronovou šťávou. Namočíme do rozšlehaných osolených vajec a obalíme v mouce. Dáme do rozpáleného oleje a smažíme. Po 5 minutách vytáhneme. Ještě jednou obalíme ve vejcích a mouce a dosmažíme do křupava a do měkka.

Salát:

  • 3 hrsti polníčkového salátu
  • 2 jablka
  • 2 vařené brambory
  • sůl, pepř
  • ořechový olej
  • malinový ocet
  • 1 lžíce medu

Polníčkový salát omyjeme. Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na menší čtverečky, opečeme na másle.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky a přidáme k opečeným bramborům. Osolíme , opepříme, přidáme med , ořechový olej a malinový ocet . Promícháme a smícháme s polníčkovým salátem.